Marea solistă a Banatului nu a reușit să convingă pe toată lumea că încă mai reprezintă ceva în folclorul românesc. Spectacolul dedicat aniversării a 50 de ani de activitate a fost apreciat drept „jalnic” de către unul dintre cei mai avizați specialiști în domeniu.

Vorbim de Ion Marin Almăjan, poet, prozator, publicist și om de cultură cu multe recunoașteri și distincții, care o face praf pe îndrăgita solistă Nicoleta Voica. Ajunsă la 68 de ani, cântăreața a ajuns să „strâmbe melodia”, după cum spune marele om de cultură. În același timp, unii dintre cei care au citit postarea lui Ion Marin Almăjan apreciază că solista ar trebui să se limiteze la a spune bancuri, pentru că la muzică e depășită. Dar iată postarea lui Almăjan, care a aprins spiritele în lumea folclorului bănățean:

„TVR 1 a prezentat, ceea ce spre cinstea acestui post, face de o vreme bună, Nicoleta Voica, considerată o mare interpretă de muzică populară din Banat ,își sărbătorea cu acest prilej 50 de ani de activitatea artistică. Dacă la ultima emisiune ,în care a fost sărbătorită Florica Bradu, aceasta a lăsat oaspeții să cânte în voia lor, intervenind odată sau de două ori, nu același lucru s-a întâmplat aseară. Doamna Nicoleta Voica a ținut să domine spectacolul, deși nu realizează și probabil că nimeni nu a avut curajul să-i spună, că vocea ei îngroșată nu mai duce melodia pe firul ei original, ci o strâmbă. Nicoleta Voica a fost însoțită de Ansamblul Timișul care și el a avut interprete modeste, fără relevanță artistică.

După aceste considerații aș vrea să reamintesc cunoscătorilor și iubitorilor de muzică populară din Banat, că în partea lui muntoasă acesta a avut interprete de mare valoare, în general soprane. Și Ana Pacatiuș și Ana Munteanu au fost soprane în tinerețea lor iar doina, cea mai dumnezeiască dintre creațiile noastre se ridica până la tăriile Cerului, bucurându-i pe îngeri și cred că și pe Doamne-Doamne. Excepție a făcut Mariana Drăghicescu, o interpretă de mare talent, cu un timbru special, ale cărei doine robeau sufletul prin valoarea și frumusețea lor.

Din păcate, bărbați doinitori de asemenea valoare am avut foarte puțini . cel mai dumnezeiesc dintre ei a fost Achim Nica. Mă refer în principal la Banatul de munte, pe care eu îl consider pământul binecuvântat din care s-au născut aceste creații și interprete absolute. Oricum, nici în tinerețea dânsei doamna Nicoleta Voica( prin tată moldoveancă, prin nu mai știu cine olteancă, după cum a mărturisit aseară) nu a avut timbrul vocii celorlalte doamne amintite deja, deși de succes la public s-a bucurat. Spectacolul de aseară a avut, după părerea mea, ceva jalnic, în primul rând pentru că vocea sărbătoritei nu mi era ce a fost odată, nu mai putea urca pe măsura melodiei. Cu toate că uriașa interpretă Sofia Vicoveanca și-a dat chiar și la vârsta de acum, întreaga măsură, poate că mai mulți interpreți din alte zone ale țării ar fi făcut sărbătorirea doamne Nicoleta Voica ceva mai stimabilă, iar Banatul ar fi ieșit cu fața mai curată”.