Rectorul Marilen Pirtea: Cea mai de preț resursă a unei universități este cea umană, iar instituția pe care o reprezint se bucură de specialiști de prim rang, cu un statut special în rândul profesioniștilor de pe plan național și internațional.


    La cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor Marei Loje Naționale a României, Universitatea de Vest din Timișoara a obținut două dinte cele șapte premii oferite. Este vorba despre Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie – acordat prof. univ. dr. Silviu Cerna și Premiul „Spiru Haret” pentru Educație, Mediu, IT – acordat prof. univ. dr. Dana Petcu. Evenimentul ce a avut loc pe 21 iunie 2015, la Ateneul Român din București, este organizat în parteneriat cu Academia Română și restul mediului academic.


    „Cea mai de preț resursă a unei universități este cea umană, iar instituția pe care o reprezint se bucură de specialiști de prim rang, cu un statut special în rândul profesioniștilor de pe plan național și internațional. Rezultatele colegilor noștri, precum cele ale doamnei Dana Petcu și ale domnului Silviu Cerna, reușesc să pună Universitatea, Timișoara și țara pe harta cercetării mondiale. Mai mult decât atât, avem specialiști români pe care am reușit să-i aducem în țară, plecați fiind în Europa, SUA sau Japonia. Acum, ei lucrează alături de noi și produc rezultate remarcabile”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
    Gala Premiilor M.L.N.R. are drept obiectiv promovarea și recompensarea spiritul creator, inovator și inventiv al poporului român în domenii vitale. Anul trecut, UVT a câștigat, prin prof. univ. dr. Simona Sava, premiul „Spiru Haret” pentru Educație, Mediu și IT,
    Dana Petcu a fost premiată pentru grupul de lucrări „Cloud/Multi-Cloud Computing”. Aceasta este profesor la Departamentul de Informatică al UVT și directorul unei organizații de cercetare de cercetare, precum și un prolific cercetător în domeniul calcului distribuit și, în special, calcului bazat pe cloud. În ultimii zece ani a realizat peste 180 de lucrări și s-a implicat în peste 50 de proiecte de cercetare, dintre care 12 în coordonare.
    Silviu Cerna a fost premiat pentru lucrarea „Politica Monetară”, Editura Academiei Române, 2014. Silviu Cerna este economist, doctor în Economie, specializare în Finanțe, prof. universitar, conducător științific de doctorat, fost decan și șef de catedră, precum și fost membru al Consiliului de Administrație al BNR. Este autor al unui număr de 12 cărți și tratate și al unui număr de peste 250 de studii și articole științifice privind sistemul monetar, politica monetară și stabilitatea financiară.


    Lista premiilor acordate în cadrul celei de-a V-a ediție a Galei Premiilor:
-Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte;
-Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate;
-Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină;
-Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie;
-Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie;
-Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT;
-Premiul CONSTANTIN BRÂNCUŞI pentru Artă și Cultură.


Alexandru Virgil STOICA