Veste bună pentru bolnavii de cancer timișoreni, dar și din toată țara! Centrul de terapii genetice și celulare „Oncogen” va fi inaugurat în perioada 20-25 octombrie 2015. Institutul, unic și în estul Europei, are drept obiectiv principal găsirea leacului pentru cancer. De asemenea, în cadrul „Oncogen” va funcționa și o fabrică de medicamente, unde se vor putea produce și vaccinuri sau celule stem.

„Acest proiect de anvergură va creşte nivelul de pregătire şi de profesionalism al spitalului. Mai sunt câteva mici lucruri de remediat, în mare parte licitaţiile au fost încheiate. Peste 90 la sută din proiectul «Oncogen» este finalizat. În cursul săptămânii viitoare va fi definitivată schema de personal care va deservi centrului şi se vor putea face angajări”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.

Proiectul este unul realizat cu fonduri din partea Uniunii Europene  și a costat 12 milioane de euro. Institutul va fi folosit și pentru terapii celulare destinate bolnavilor de boli hematologice, de exemplu, sau pentru studii de biologie moleculară. „Oncogen” va funcționa pe trei linii majore de cercetare: una este legată de cancer, a doua de celulele stem şi medicina regenerativă, iar ultima – de imunoterapii în cancer sau bolile alergice.

Cel mai reușit centru de cercetări la nivel național, din zona medicală, cel puțin. Asta susține Virgil Păunescu, managerul proiectului, care a explicat că „discutăm despre un centru dedicat cercetărilor în cancer, nu tratamentului, ce merg de la experimente în laborator și până la tratamente experimentale. Noi avem posibilitatea prin acele camere de la etajul III să ajungem până la pacient, dar nu la tratamentul de rutină, ci la cel experimental”.

Potrivit ultimelor informații, aproximativ 60 de cercetători vor munci pentru găsirea leacului împotriva cancerului și nu numai. „Oncogen” dispune atât de săli de documentare, conferințe, teleconferințe, cât și de un loc destinat experimentelor. 

Alexandru Virgil STOICA