Aula Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran” a găzduit un nou moment al „Samovarului literar”. În cadrul acestuia a fost evocată şi invocată personalitatea celui care a fost Iosif Costinaş, regizor şi jurnalist timişorean, militant pentru societatea civilă.

Din acest moment se detașează, printre altele, culegerea postumă de secvențe, schițe și poeme ale regretatului scriitor și publicist Iosif Costinaș, reunite într-un volum inedit prin grija soției acestuia, Tatiana Costinaș.

Născut la 16 februarie 1940, la Bucureşti, Iosif Costinaş s-a remarcat în anii totalitarismului socialist din România prin activităţi menite a opune rezistenţă reprezentanţilor aflaţi oficial la conducerea republicii române. Activităţile sale au constat în proiecţie de filme, editare de cărţi, multe dintre acestea fiind supuse cenzurii forţelor represive din republica română. 

Anarhia neototalitaristă instaurată după momentul decembrie 1989 în România nu i-a stins lui Iosif Costinaş dorinţa de a trăi liber şi de a milita pentru ca drepturile şi libertăţile societăţii civile să fie recunoscute şi respectate de către noile autorităţi instaurate în ţară, înlocuind vechiul regim.

Parte a „Societăţii Timişoara”, Iosif Costinaş a înfiinţat în martie 1990 „Forumul Cetăţenesc”, un grup ce milita în favoarea societăţii civile, solicitând cu insistenţă publicarea listelor tuturor celor care au colaborat, în plan local, cu poliţia politică a regimului socialist.

Incomod pentru nomenclatura de după 1989 şi dornic ca în România să se instaureze o adevărată democraţie bazată pe respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, Iosif Costinaş a fost lichidat în anul 2002 sau ... 2003 de reprezentanţii noii puteri din România, organele de cercetare abilitate să facă lumină în acest caz punând un verdict superficial cazului, considerând că jurnalistul timişorean s-a sinucis.

În timpul desfăşurării „Samovarului literar”, apropiaţi şi prieteni ai regretatului dispărut au invocat personalitatea lui Iosif Costinaş, mărturiile depuse scoţând în evidenţă faptul că „Bebe” Costinaş nu avea tendinţe sinucigaşe, fiind doar un revoltat împotriva celor care refuzau să înţeleagă încheierea epocii totalitarismului şi instaurarea statului de drept.

De asemenea, au fost vizionate filme realizate de Iosif Costinaş, soţia regretatului dispărut, doamna Tatiana Costinaş, încheind evenimentul prin a mulţumi tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment şi s-au implicat în editarea volumului „Inedite din sertar”, volum ce conţine texte scrise la începutul anilor ’80 de către regretatul său soț.

Cornel SERACIN