Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 10, la Salonul Vega - Bastionul Theresia, va fi prezentată „Platform of European Memory and Conscience” (Platforma Memoriei și Conștiinței Europene).
Platforma Memoriei și Conștiinței Europene este o organizație internațională neguvernamentală non-profit care reunește până în prezent 51 de instituții și organizații publice și private din 18 țări. Acestea sunt active în cercetare, documentare, conștientizarea și educația cetățenilor europeni cu privire la regimurile totalitare din Europasecolului XX.
Inițiativa este menită să analizeze trecutul totalitar și s-a născut în 14 octombrie 2011, la Praga. La acea dată a fost semnat actul de înființare a platformei, în prezenţa premierilor Republicii Cehe (Petr Nečas), al Ungariei (Viktor Orban) şi al Poloniei (Donald Tusk), în perioada în care europarlamentarul Tökés László era vicepreşedinte al Parlamentului European. Platforma a propus către Organizația Națiunilor Unite, cu doi ani în urmă, înființarea unui Tribunal Penal care să judece crimele împotriva omenirii comise de regimurile politice din țările foste comuniste.
În data de 17 noiembrie Societatea Timișoara a aderat la această organizație.
La eveniment vor participa membri ai conducerii Platformei-Neela Winkelmanova, Goran Lindblad, Tőkés László, europarlamentari și reprezentanți ai societății civile.
Ioana  NICOLESCU