Majoritatea tinerilor care vin să studieze la Timișoara vor începe noul an universitar în cămine insalubre. Pe lângă faptul că locurile sunt insuficiente și mulți studenți sunt nevoiți să împartă camere de mici dimensiuni, probleme și mai stringente sunt cele legate de igienă. Unele cămine sunt infestate cu gândaci, în camere există mucegai, iar condițiile din băi sunt sub orice critică. 

Pe perioada verii au avut loc unele renovări, dar lucrările avansează foarte greu. Unele nu au fost finalizate la timp și mulți tineri sunt puși în situația că nu au unde să se mute la început de an universitar. 

Numai în căminele Universității de Vest din Timișoara (UVT) sunt cazați peste 3.000 de studenți. 

„E inadmisibil ca într-un centru studențesc ca și cel din Timișoara să fii nevoit să trăiești în asemenea condiții (gândaci, mizerie în baie, mucegai în cameră). Colac peste pupăză, acum, la începutul anului universitar, ești luat pe sus și mutat pentru o săptămână, sau cine știe cât, prin alte cămine, pentru că pe timp de vară nu a existat o mobilizare în ceea ce privește organizarea și renovarea căminului în care ar fi trebuit să locuim de drept. Mă înclin în fața celor responsabili și le mulțumesc că îmi fac ziua mai bună”, a spus o masterandă a UVT.

„Condițiile din căminele UVT nu sunt la nivelul anului 2016. De exemplu, căminele de cinci persoane nu au nici măcar chiuvetă în cameră, studenții fiind nevoiți să se deplaseze până în capătul coridorului. De asemenea, în unele cămine mobilierul este vechi, acesta nemaifiind schimbat de mulți ani. Consider că ar trebui îmbunătățite mult condițiile pentru ca aceste cămine să fie la nivelul unor standarde normale. Dar cum nu au fost în stare o vară întreagă să repare niște băi, studenții neavând acum unde să stea, nici nu vreau să mă gândesc la cât timp le-ar lua să facă alte amenajări”, a adăugat un alt student al UVT. 

În ceea ce privește situația renovărilor, reprezentanți ai Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) afirmă că lucrurile se mișcă greu și din cauza birocrației excesive. 

De asemenea ei afirmă că se fac cu regularitate propuneri în acest sens.

„Căminul 13 se află acum în renovări și încă nu s-a deschis. Este o lucrare destul de mare, se modernizează complet băile cu mobilier și instalații sanitare anti-vandalism. Se dorește ca în viitor, în fiecare vacanță de vară să se renoveze unu sau două cămine. Lucrările nu s-au finalizat și din cauză că toată procedura de achiziție din mediul public e greoaie. Au durat destul de mult toate procedurile de achiziție, licitație ș.a.m.d. Un alt lucru care a dus la întârzieri a fost faptul că lucrările ar fi trebuit să dureze șase luni și au fost restrânse la trei luni. În plus au mai apărut lucruri neprevăzute de ordin tehnic în ceea ce privește renovarea. 

Alte renovări s-au făcut în spațiile comune, cam în toate căminele. La un cămin a fost o problemă la calorifere pe care am semnalat-o noi anul trecut. În urma semnalării s-au înlocuit unele calorifere și țevi, din sălile de lectură și din camerele învecinate. Bineînțeles că și renovarea din căminul 13 vine tot în urma cererii și propunerii noastre de a moderniza și a renova băile care sunt în condiții ce lasă de dorit”, a declarat Bogdan Crișan, președinte al OSUT.

 

Studenții străini, oripilați de situație

 

În aceleași cămine sunt cazați și studenții străini care au ales să studieze în Timișoara, prin programe precum Erasmus și nu numai.

„Condițiile din dormitoare nu sunt prea bune și ar trebui depus mai mult efort în ceea ce privește cazările, atât pe timpul verii, cât și la începutul anului universitar. 

Toaletele sunt mereu în condiții oribile și ar trebui făcute verificări, iar cei care le lasă în aceste condiții să fie sancționați.

Apoi, am văzut de mai multe ori țigani care intrau în cămin și luau lucruri care aparțineau studenților, deci nici nivelul securității nu este cel așteptat”, a spus Michael, un student străin al UVT, în anul III, care a ales să studieze la Timișoara.

 

Principala problemă, lipsa fondurilor

 

Cu toate că aceste lucruri sunt de mult cunoscute, se fac prea puține demersuri pentru a remedia problema. Veșnicul neajuns este lipsa fondurilor.

„Din cauza numărului limitat de locuri, căminele sunt și supraaglomerate. De exemplu, în căminele de cinci persoane ar trebui să stea trei sau patru în cameră. Fondurile vin în principal din subvenția și finanțarea mică pe partea de cămine și cantine, care nu s-a mărit, iar creșterea salariilor angajaților care lucrează la cămine este acoperită din aceleași surse. Prin urmare, acum e și mai dificil. Sunt prea puțini bani pentru investiții. Noroc că universitatea a fost dispusă să facă investiții de reamenajare din venituri proprii.

Știm că sunt nemulțumiri, și noi facem anual chestionare cu privire la condițiile din cămine, iar rezultatul îl transmitem universității și propunem îmbunătățiri acolo unde e nevoie. Nevoie e cam peste tot. 

Este în construcție un nou cămin, dar și acolo lucrurile merg destul de greu. De abia s-au deblocat fonduri de la minister. Dacă lucrurile merg bine, în vreo doi ani ar trebui să fie gata, dar eu nu sunt atât de optimist”, a concluzionat președintele organizației studențești.

Ioana NICOLESCU