Concursul de ciclism Cupa Timișoarei, eveniment ajuns la cea de-a doua ediție, se va desfășura la Timișoara în data de 11 iunie. Competiția se adresează atât cicliștilor profesioniști, cât și amatorilor pasionați de acest sport. De asemenea, de la linia de start vor intra în cursă și copii cu vârstele cuprinse între 5 și 14 ani. Cupa Timișoarei este organizată de clubul sportiv ACS Ciclism Dumbrăvița.

Competițiile vor urma un traseu urban, în zona Iulius Mall, astfel încât spectatorii se vor putea bucura de desfășurarea evenimentului ciclistic pe întreaga sa durată. Un element inedit în acest an îl constituie includerea în traseu a parcării subterane, conferind spectaculozitate competiției. 

Competiţia destinată adulţilor se va desfăşura pe un traseu complet închis circulației auto. Startul se va da la ora 9, pe strada Aristide Demetriade 1 (parcarea exterioară Iulius Mall, scări rulante), se va intra în parcarea subterană Iulius Mall parcurgându-se ambele nivele, ieşire pe calea Sever Bocu în direcția Bulevardul Antenei, de pe care se virează la dreapta în parcarea exterioară și se revine pe strada Aristide Demetriade. În cadrul cursei organizate pe format „Criterium”, concurenţii vor rula pe circuit timp de o oră, la finalul căreia vor fi desemnaţi câştigătorii în funcţie de numărul de ture parcurse şi timpul obţinut.

„Această cupă e gândită sub conceptul de competiție ciclistă urbană. Ca format competițional de bază este «Criterium». Conceptul este foarte răspândit în marile orașe din Europa și Statele Unite, unde își are și originea. În acest an circuitul are aproximativ 3 kilometri. Principalul aspect pe care îl avem în vedere este securitatea și siguranța participanților, motiv pentru care toate străzile publice sunt închise. Colaborăm foarte bine cu poliția rutieră, poliția locală, jandarmeria, ambulanța. Nu am avut nici un incident și ne propunem să nici nu avem, ținând cont că formatul «Criterium» este unul foarte spectaculos prin competivitatea și agresivitatea permisă. Fiind un circuit scurt, concurenții se obișnuiesc foarte ușor cu configurația traseului și ating viteze de 50-60 de kilometri pe oră. 

Ne dorim să ajungem și noi, sau cel puțin să tindem înspre societățile cu mai multă experiență, enumerând aici Belgia, Italia, Franța”, a declarat Alexandru Popa, vicepreședinte ACS Ciclism Dumbrăvița.    

Alături de cicliștii amatori, la competiție vor lua parte și cicliști profesioniști.

„Tratăm concurenții la același nivel, cu specificul fiecărei categorii în parte. Considerăm că este de un real impact pozitiv pentru pasionați și entuziaști să poată fi alături de campionii naționali ai României”, a adăugat Alexandru Popa.

Începând cu ora 11, copiii vor lua startul pe traseul amenajat special pentru ei în parcarea exterioară Iulius Mall. 

„Cu siguranță fiecare dintre noi își mai amintește cum a învățat să pedaleze și ce satisfacție a avut atunci, când a câștigat o întrecere pe biciclete. Noi dorim să ni se alăture copiii dornici de distracție pe două roți, ca mai târziu pe unii dintre ei să îi regăsim chiar la profesioniști”, a mai spus vicepreședinte ACS Ciclism Dumbrăvița.    

Atât adulţii cât şi copiii vor beneficia de un program de încălzire antrenant înaintea startului, pregătit de către partenerii sportivi WorldClass.

Fondul de premiere este de 6.000 lei la care se adaugă multe alte premii oferite de către sponsori. Taxa de înscriere pentru copii şi profesionişti este 0 lei, iar pentru amatori 20 lei. Înscrierile se fac online pe raceday.ro, numărul participanţilor la competiţia principală fiind limitat la 200. Pachetele de concurs se vor ridica de la magazinul Hervis din Iulius Mall, în zilele de vineri şi sâmbătă 9-10 iunie.

Totodată, evenimentul va cuprinde și alte activități, dedicate copiilor și nu numai, precum ateliere creative și diverse jocuri.

Cupa Timișoarei 2017 susține inițiativa Win4Youth de strângere de fonduri pentru fundațiile ce susțin copiii abandonați, orfani sau bolnavi și ajută familiile ce provin din comunități dezavantajate.

Ioana NICOLESCU