„Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România și Ungaria” este primul raport publicat de Banca Mondială din seria Doing Business la nivel subnațional în aceste state și evaluează cadrul de reglementare aplicabil mediului de afaceri și impactul pe care acesta îl are asupra întreprinzătorilor locali în șase orașe din Bulgaria (Burgas, Pleven, Plovdiv, Ruse, Sofia și Varna), nouă orașe din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești și Timișoara) și șapte orașe din Ungaria (Budapesta, Debrecen, Gyor, Miskolc, Pecs, Szeged și Szekesfehervar). În cadrul raportului sunt măsurate reglementări aplicabile unei întreprinderi mici sau mijlocii în cinci etape diferite din ciclul de viață al acesteia: constituirea societății, obținerea autorizațiilor de construire, conectarea la rețeaua de electricitate, înregistrarea transferului dreptului de proprietate și soluționarea litigiilor comerciale.

Raportul, publicat la sfârșitul săptămânii trecute, ne arată unde ne aflăm, de fapt, în ceea ce privește sprijinul alocat mediului de afaceri și întreprinzătorilor. La noi, raportul Băncii Mondiale a trecut cvasi-neobservat. De ce?, vă veți întreba, mai ales că, nu cu mult timp în urmă, municipalitatea din Timișoara se lăuda cu nu știu ce titlu de genul „cel mai bun oraș pentru business din România”. Răspunsul este extrem de simplu: raportul „Doing Business” a fost trecut sub tăcere deoarece, din cele 22 de orașe analizate, Timișoara stă, de la mare distanță, cel mai prost în ceea ce privește bunele practici în relația cu mediul de afaceri, respectiv cu măsurile aplicabile întreprinderilor mici și mijlocii.

Să explicăm: în tabelul alăturat, aveți situația tuturor celor 22 de orașe analizate. Analiza vizează, pe rând, cât de aproape sau de departe este un oraș  vizavi de bunele practici la nivel mondial în ceea ce privește: 1. Constituirea unei societăți comerciale; 2. Obținerea autorizației de construire; 3. Racordarea la rețeaua de electricitate; 4. Înregistrarea transferului dreptului de proprietate; 5. Soluționarea litigiilor comerciale. Dincolo de punctajul DTF („distance to frontier” – distanța până la minimul în ceea ce privește bunele practici), fiecare oraș, în cadrul fiecărei secțiuni analizate, a primit o poziție; poziția 1 înseamnă că orașul aplică cele mai bune practici la nivel mondial în sectorul analizat, iar poziția 22 înseamnă că orașul este cel mai îndepărtat de bunele practici. Și hai să vedem care este situația Timișoarei: poziția 5 la constituirea societății și soluționarea litigiilor, poziția 9 la înregistrarea transferului de proprietate, și poziția 22 la obținerea autorizațiilor de construire și conectarea la electricitatea. Dintre toate orașele analizate, doar Sofia, Brașov și Craiova au câte o poziție 22, iar Timișoara este singurul oraș care are două sectoare în care se află cel mai departe de bunele practici la nivel mondial. Iar tăcerea în ceea ce privește raportul „Doing Business” vine din cauza faptului că una dintre aceste poziții ține direct de Primăria Municipiului Timișoara – respectiv obținerea autorizațiilor de construire! Sunt deja vreo trei ani de când ceva s-a întâmplat la nivelul urbanismului din primărie, ceva care a bulversat total activitatea acestei direcții. Oameni care au plecat, organigrame modificate, sarcini trasate aiurea – toate acestea au dus ca Timișoara să fie singurul oraș din cele 22 analizate aflate pe ultimul loc în ceea ce privește bunele practici la nivel mondial.

Interesant este faptul că celălalt ultim loc vine la sectorul „racordarea la rețeaua de electricitate”. De ce este interesant acest lucru? Păi destul de simplu, pentru că hai să vedeți ce se întâmplă cu cei care se duc la primărie să solicite, de exemplul, avizul unic.

De când a fost instituit avizul unic, cetățenii Timișoarei nu mai erau nevoiți să alerge la Eon, Enel, Colterm, Aquatim, RATT, Telekom pentru obținerea avizelor necesare, depunând un singur dosar la Primăria Municipiului Timișoara. Simplu, frumos, decent. Lucrurile funționau așa de ani de zile – de fapt, introducerea avizului unic a fost unul dintre lucrurile care au dus la obținerea de către orașul Timișoara a titlului „Oraș de cinci stele” oferit de Ambasada Statelor Unite ale Americii, pentru măsurile luate în vederea debirocratizării sistemului public. Ei, de vreo două luni lucrurile s-au schimbat. La primărie nu se mai primesc cererile de aviz unic decât dacă solicitantul vine personal cu avizul de la Enel. Pentru că undeva, cumva, ceva s-a rupt în relația Primărie-Enel. 

Și asta nici nu este cea mai gravă problemă. Mai grav este că sunt multe solicitări (vreo 40, din informațiile mele) de aviz unic care au fost depuse la primărie inclusiv cu documentația pentru Enel, și inclusiv cu plata acestui aviz. Ce s-a întâmplat cu aceste dosare? Simplu: Enel nu a mai vrut să le preia, Primăria le-a trimis prin poștă și, în momentul de față, nimeni nu mai știe unde sunt avizele și care este situația lor. Te duci la Primărie, ți se spune să mergi la Enel. Te duci la Enel – ești pus să-ți cauți avizul într-un teanc de bibliorafturi aruncate neglijent pe o masă, iar dacă nu îl găsești angajații de acolo ridică din umeri. Numărul de înregistrare de la Primărie nu te ajută cu nimic în relația cu Enel. iar tu, potențial investitor, stai și te uiți la cer și te întrebi ce poți să faci și cu cine ar trebui să te cerți pentru a obține nimic altceva decât DREPTUL TĂU.

Este de mirare, în aceste condiții, că în raportul Băncii Mondiale suntem pe ultimul loc taman la sectoarele care țin de Primărie și de Enel? Cu siguranță nu. Este de mirare, poate, doar faptul că nu s-a inventat o poziție specială pentru orașul Timișoara, o poziție care să arate că există un loc și mai jos decât cel mai îndepărtat de bunele practici la nivel mondial. Iar pentru toată această situație putem să le mulțumim scumpilor noștri edili, care se bat peste tot cu pumnul în piept vizavi de modernizarea în forță pe care o fac, dar care, de fapt, distrug încet și sigur ceea ce, cu numai cinci ani în urmă, era recunoscut ca și „modelul Timișoara”.

Flavius BONCEA