Implementarea acestuia se face în parteneriat Dumbrăvița – Zitiste (Serbia)

 

Primăria comunei Dumbrăvița, în parteneriat cu municipalitatea Zitiste din Republica Serbia, implementează proiectul intitulat „Holding alive four fields in the domain of traditions and customs” („Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii”).

Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Programul Regional, Interreg IPA CBC România-Serbia.

Obiectivul proiectului este creșterea integrării culturale în zona transfrontalieră prin acțiuni comune axate pe tradițiile populare și conservarea valorilor culturale. „Prin intermediul proiectului, oferim celor 13 comunități implicate, posibilitatea de a reîmprospăta obiceiurile locale în patru domenii tradiționale (dans popular, tradiții gastronomice, tradiții de artizanat popular și obiceiuri populare), ceea ce va spori integrarea culturală.

În toate localitățile vom stabili Puncte de Tradiție cu scopul de a spori și mai mult păstrarea tradițiilor locale prin oferirea unui mod instituționalizat de reprezentare a obiceiurilor. Funcționarea pe termen lung a Punctelor de Tradiție și cooperarea transfrontalieră dintre ele, dau impuls vieții culturale, contribuie la integrarea culturală și îmbunătățirea situației așezărilor marginale din zona transfrontalieră. Pe lângă punctele tradiționale stabilite, proiectul are și alte rezultate, cum ar fi cele 18 evenimente propuse: șapte festivaluri de dans popular; o tabără de dans popular; două competiții de gastronomie; trei evenimente folclorice; cinci evenimente de păstrare a tradiilor și obiceiurilor. În cadrul proiectului, comuna Dumbrăvița va achiziționa o scenă, sistem de sunet și lumini și echipamente IT.

De asemenea, în cadrul proiectului se va crea o pagina web, se va edita monografia comună a celor doi parteneri și o carte cu rețete de gastronomie.

Noile puncte de tradiție vor găzdui activitățile menționate mai sus. Evenimentele vor fi organizate de fiecare dată cu participarea transfrontalieră. Pentru continuarea funcționării Punctelor de Tradiție, partenerii vor elabora un plan de acțiune comun de cooperare, care va spori și mai mult caracterul transfrontalier al proiectului.

Nou în acest proiect este faptul că nu se ocupă doar cu un anumit segment al vieții culturale, ci încearcă să strângă toate elementele tradiționale ale regiunii implicate”, spun realizatorii proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 264.610,54 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 224.918,95 euro. Comuna Dumbrăvița are alocată suma de 117.364,63 euro.

Implementarea proiectului a început în 16 mai 2017 și se va încheia în 15 mai 2018.

A. BORBELY