În lunile septembrie și octombrie, Ordinul Arhitecților Timiș pregătește 16 tururi ghidate, toate gratuite, la care sunt invitați să participe toți cei care vor să descopere cât de frumoasă și plină de savoare, dar și cât de tristă este Timișoara. Astfel, este reluat și dezvoltat un proiect cultural care, la prima ediție, s-a bucurat de mare succes. Este vorba despre „Tururi de arhitectură”, care se adresează publicului larg, în scopul unei mai bune înțelegeri a arhitecturii și a mediului în mijlocul cărora ne desfășurăm viața de zi cu zi. Proiectul aduce trasee noi şi un website care poate fi accesat de toți cei interesați. „Procesul de însuşire a cunoştinţelor despre oraşul Timişoara devine, prin aceste tururi ghidate de arhitectură, unul distractiv, relaxant şi interactiv, un mod de socializare în mişcare, fără a altera valoarea conţinutului istoric”, spun cei de la OAR Timiș.

Sunt opt teme și trasee definitorii pentru arhitectura și urbanismul Timișoarei, tururile având o durată de 2 până la 5 ore. Fiecare traseu va fi parcurs de două ori, oferind astfel cât mai multor oameni posibilitatea de a participa. Iată datele și temele pentru cele șase tururi destinate celor cu vârste de peste 14 ani:

- 9 și 10 septembrie: Piețele și harta orașului – Patrimoniu în așteptare;

- 16 și 17 septembrie: Orașul și apa – Malurile canalului Bega;

- 23 și 24 septembrie: Proprietăți și locatari – Arbore genealogic;

- 30 septembrie – 1 octombrie: Locuirea de altădată – Elisabetin și parcurile sale;

- 7 și 8 octombrie: Spaţiul şi percepţia – Arhitectura clădirilor de învăţământ;

- 14 și 15 octombrie: Edificare şi restaurare – Iosefin şi pieţele sale.

În parteneriat cu Asociaţia De-a arhitectura, două trasee propuse sunt destinate copiilor:

- 23 și 24 septembrie: Detectivii urbani - Tur pentru copii de 9-11 ani;

- 30 septembrie – 1 octombrie:  Călătorie în timp – Joc urban în Elisabetin – tur pentru copii de 7-8 ani.

Tururile se adresează unui număr de 25-30 de participanți, iar pentru a putea participa trebuie să vă înscrieți prin intermediul website-ului proiectului http://www.turdearhitectura.ro. Înscrierile pentru fiecare traseu în parte se pot face începând cu ziua de luni a săptămânii în care acesta urmează să fie parcurs. 

Delia GRIGORE