Răsturnare spectaculoasă de situație în dosarul care privește finanțarea echipei de fotbal Politehnica Timișoara în perioada 2008-2010 de către Consiliul Local al Municipiului Timișoara. La ultimul termen de judecată, la Tribunalul Timiș au fost audiați, în calitate de martor, cinci auditori ai Camerei de Conturi a Județului Timiș - mai exact, auditorii care au făcut auditurile în perioada derulării contractului de finanțare. 

Spre marea tristețe a procurorului care a întocmit dosarul, și care și-a bazat aproape integral rechizitoriul pe o decizie a Camerei de Conturi a Județului Timiș pe care a interpretat-o ca fiind una ce stabilește ilegalitatea contractului de asociere, toți auditorii care au depus mărturie la termenul din 12 septembrie au contrazis această ipoteză, afirmând în fața instanței că atât din punctul lor de vedere, cât și ca urmare a avizului formulat de Departamentul Juridic al Camerei de Conturi, contractul de asociere dintre Consiliul Local Timișoara și societatea care patrona echipa de fotbal Politehnica Timișoara este legal, motiv pentru care legalitatea acestuia nici nu a fost pusă în discuție cu ocazia misiunilor de audit desfășurate în perioada 2008-2011.

Întregul proces are la bază, însă, o altă decizie a Camerei de Conturi Timiș, decizie din 9 noiembrie 2012 (luată la mai bine de doi ani de la finalizarea contractului!), și care recomandă „reanalizarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile în cazul contractului de asociere” și „clarificarea legalității plăților efectuate pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal, cu respectarea clauzelor din contractul încheiat și a normelor interne emise în acest sens, pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia”. Nici unul dintre cei cinci auditori nu a știut să răspundă întrebărilor puse de președintele completului de judecată referitoare la ce înseamnă „reanalizarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile în cazul contractului de asociere” și la cum ar fi trebuit să procedeze municipalitatea în acest caz, cu toții susținând însă că, din punctul lor de vedere profesional, această expresie nu spune că asocierea ar fi fost ilegală. În ceea ce privește al doilea element al deciziei, auditorii au susținut că municipalitatea ar fi trebuit să reverifice toate actele privind plățile făcute către club, cu toate că acestea fuseseră verificate inițial chiar și de către Camera de Conturi, trecuseră doi ani de la încheierea contractului, iar societatea care a administrat echipa de fotbal a intrat, între timp, în insolvență. De asemenea, nici unul dintre auditori nu a putut să explice cum de, cu ocazia auditului din 2012, nu s-a ținut cont de recomandarea Departamentului Juridic și de hotărârea plenului Camerei de Conturi, contrare cu ceea ce au stabilit auditorii de la Timiș. Totodată, auditorii au declarat în fața instanței că în timpul misiunilor de audit a contractului de asociere pe care le-au desfășurat nu s-a stabilit nici un prejudiciu, singura presupusă pagubă fiind de aproximativ 600.000 de lei, prin acceptarea la justificarea plăților a leasingului pentru cumpărarea unui autocar și a unei mașini de tuns iarba. Însă nici această pagubă nu există la modul real, întrucât documentele justificative eligibile depuse de club depășeau oricum cu mult acești 600.000 de lei suma alocată de Consiliul Local.

În aceste condiții, devine tot plauzibilă teoria conform căreia întregul audit din 2012, precum și întregul dosar privind finanțarea echipei de fotbal Politehnica Timișoara sunt abuzive, având la bază un substrat politic. 

Flavius BONCEA