Pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Timiș va organiza, în centrele aflate în structura sa, diverse manifestări dedicate beneficiarilor care sunt persoane cu dizabilităţi. Dacă unele centre vor fi vizitate de grupuri de copii care vor prezenta specacole artistice pentru beneficiari, în altele persoanele cu dizabilități vor fi artiștii, ele pregătind mici spectacole artistice și expoziții cu obiecte realizate în cadrul atelierelor de terapii ocupaționale. 

Adulții din cadrul celor două centre din Ciacova vor participa la atelierul creativ-artistic „Abilități creative”, alături de un grup de elevi din cadrul Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni” Ciacova, iar beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Periam vor fi implicați în acțiuniea „Povești de succes ale persoanelor cu dizabilități”. În ceea ce îi privește pe copiii cu dizabilități din Timișoara, aceștia vor contribui la pictarea unui poster personalizat, cu tema „O zi frumoasă împreună”.

Unul dintre cele mai frumoase momente va fi cel organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Amiciția Timișoara, în data de 5 decembrie, fanfara Pro Amiciția urmând să îi viziteze pe beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sinersig și să susțină un program artistic.

În 1992, la încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992), Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 3 decembrie drept Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (rezoluția 47/3). Deceniul a constituit o perioadă de conştientizare şi luarea de măsuri concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor cu handicap, pentru a le oferi acestora şanse egale. 

Delia GRIGORE