La Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timișoara, simbol al unității naționale a României, s-a desfășurat slujba Luminii Învierii Mântuitorului Isus Hristos, credincioși fiind prezenți la acest înălțător moment al creștinătății răsăritene, în Anul Centenarului Unirii. Sărbătorile Pascale de Rit Răsăritean au adus, ca în fiecare an, mii de credincioși la Catedrala Mitropolitană din Timișoara pentru a fi prezenți la momentul propovăduirii Luminii Învierii Mântuitorului Hristos, sărbătoarea creștinătății care semnifică triumful vieții asupra morții și eliberarea oamenilor din păcatul originar, păcatul săvârșit, potrivit scrierilor bibliei, de Adam și Eva.

Utrenia Învierii de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost oficiată, anul acesta, de Înaltpreasfinţitul Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Respectându-se rânduielile liturgice, ceremonia a debutat în interiorul Catedralei cu îndemnul adresat de părintele Mitropolit Ioan, credincioșilor: „Veniți de luați Lumină!”, „Veniți de primiți Lumină!”, după care, credincioșii prezenți, alături de preoți, au pășit în afara sfântului lăcaș creștin pentru a participa la propovăduirea cuvântului Învierii, așa cum a fost așternut în filele Cărții Sfinte, Biblia. Cuvântul Învierii, preoții l-au rostit de pe esplanada Catedralei Mitropolitane.

Înaltpreasfinţitul Ioan și-a început rostirea pastorală din noapte Învierii, astfel: „Fiți binecuvântați, martori ai învierii lui Hristos, cei ce trăiți în Cetatea Timișoarei!” după care a continuat: „Iubiți frați și surori în Domnul, binecuvântat să fie Dumnezeu, care ne-a chemat și în noaptea aceasta, să ne îndreptăm către Mormântul Mântuitorului Nostru Isus Hristos și-i dăm Slavă, că l-am găsit gol. Hristos a Înviat!”

Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, a rostit, în cuvântul pastoral, despre însemnătatea Sărbătorilor Pascale pentru creștinătate, îndemnând creștinii, în spiritul scrierilor Bibliei, să nu se teamă, ci să se bucure pentru Învierea lui Hristos pentru că această Înviere este triumful vieții asupra morții: „La ce trecere suntem noi chemați și ne-a chemat Hristos în noaptea aceasta? Ne-a chemat să trecem de la moarte la viață, de pe pământ, la Cer. Iată ce salt duhovnicesc și calitativ s-a produs în viața omenirii, odată cu Învierea lui Hristos! Nimeni să nu mai plece, de astăzi, trist la mormânt. Nimeni să nu se mai întoarcă, de astăzi, trist, de la mormântul maicii sale, a părinților săi care i-a pus sub glie. Să nu se mai întoarcă trist, că, iubite frate, mama ta, tatăl tău, fratele tău, va Învia așa cum a Înviat Hristos. Părinții noștri vor Învia și ne vom întâlni cu ei, cu toți, când va veni a doua oară, pe norii cerului, Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Cu toate că n-am avut o atitudine așa cum se cuvenea unui Fiu al lui Dumnezeu venit pe pământ, iată că, noi l-am așezat pe Hristos, pe Golgota, între tâlhari, iar El ne-a așezat pe noi în Cer, între Îngeri. Noi l-am așezat în Mormânt, iar El ne așază și ne-a așezat pe noi în Cer. O, cât de mare și nemărginită este Iubirea lui Dumnezeu, față de noi! Iubiți frați și surori, toți cei ce sunteți aici și cei până la marginile pământului, pentru toți s-a răstignit Hristos și pentru toți a Înviat Hristos. Purtați în suflet și în inimă nădejdea unei Sfinte Învieri! Așa cum au găsit femeile mironosițe Mormântul gol, așa să fiți încredințați că și mormintele frățiilor voastre, goale vor rămâne pentru totdeauna, căci nu Dumnezeu a vrut și a zidit omului casă în pământ, ci în Cer. Noi ne-am făcut casă în pământ, Dumnezeu, însă, ne-a făcut și ne face încă, că lucrează, casă în Cer”.

Pentru că este Anul Centenar, anul în care se împlinesc 100 ani de la întregirea Regatului României, părintele Mitropolit al Banatului a făcut referire, în cuvântul pastoral de la Înviere, la făuritorii acestei mărețe fapte din istoria României, dar și la curajul celor care, în Decembrie 1989, au reînnodat, aici, la Timișoara, pentru întreaga Patrie română, firul rupt al istoriei, oferind tributul lor de sânge și înscriindu-și numele între Eroii Neamului românesc: „Iubiți credincioși, aș zice și, v-aș ruga, să le trimitem marilor bărbați și ostașilor români, care în urmă cu 100 de ani întregeau Țara, un, «Hristos a Înviat!» și, vă rog să cântați cu noi un «Hristos a Înviat!» pentru toți Eroii Neamului românesc și pentru toți cei care au stropit cu sângele lor, Piața aceasta, de la Operă și până la Catedrală. Să ne aducem aminte, în aceste clipe și de părinții noștri care nu mai sunt, de frații noștri, de surorile noastre, care nu mai sunt printre noi și, pentru o clipă și-au aplecat capul sub Glia Țării Românești”.

Pentru că Europa trăiește momente grele, iar ținuturile din Orientul Mijlociu, locul în care a trăit Hristos și numeroși sfinți ai creștinătății, se află azi în plină zaveră, în plin război, chiar, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a înălțat rugăciune către Isus Hristos Cel Înviat din morți, să coboare Pacea Sa peste Siria și Orientul Mijlociu, peste întreg spațiul european și să străjuiască cu Pace, frontierele României: „Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, cel ce după Slăvita Ta Înviere ai lăsat Pace ucenicilor Tăi, noi, cei ce trăim în această Cetate greu încercată în urmă cu 30 de ani, știm ce înseamnă sânge vărsat pe ulițele acestei cetăți, ne rugăm, Doamne, revarsă-ți Pacea Ta peste tot spațiul nostru european (...). Te mai rugăm, Doamne, revarsă-Ți Pacea Ta, peste Siria, Patria Sfântului Ioan Gură de Aur, Patria Sfântului Ioan Damaschin, Patria atâtor Sfinți, revarsă-Ți Pacea Ta în Orientul Mijlociu, acolo unde ai trăit și unde ai propovăduit Apostolilor Tăi. Revarsă-Ți Pacea Ta, Doamne, peste crestele Carpaților, pune Îngeri de strajă frontierelor României”.

Părintele Mitropolit și-a încheiat cuvântul pastoral, rostind, „Hristos a Înviat!”, credincioșii prezenți răspunzând, „Adevărat că a Înviat!”

Referindu-se la minunea Luminii Sfinte, minune ce este săvârșită în Sfântul Mormânt de la Ierusalim, în fiecare an de sfintele Sărbători Pascale ale creștinătății răsăritene (bizantine), părintele Mitropolit al Banatului, Ioan Selejan și-a amintit că a fost martor al acestei minuni și a rostit: „Îmi vin lacrimile în ochi, în momentul acesta, când îmi amintesc că am fost și eu martor, ani în șir, al acestei minuni de la Ierusalim. Iată că a rânduit Dumnezeu că în tot spațiul nostru românesc, este o scânteie care mărturisește despre Învierea Domnului Nostru Isus Hristos. Să păstrați, cât puteți, cu evlavie, această scânteie Dumnezeiască venită tocmai de la Ierusalim.”.

Lumina Învierii a fost adusă la Timișoara cu un avion (via București), chiar de la Sfântul Mormânt, de aici fiind împărțită în județele Arad și Caraș-Severin, apoi românilor din Ungaria și Serbia.  

La finalul Utreniei Învierii de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, potrivit tradiției bisericești, credincioșii au înconjurat sfântul lăcaș, după care au primit tradiționala pască.

Marele Praznic al Învierii lui Hristos a continuat duminică dimineața, la ora 10, atunci când s-a săvârșit Sfânta Liturghie, iar duminică seara, la Slujba vecerniei, Catedrala Mitropolitană a găzduit tradiţionalul concert al Sărbătorilor Pascale, concert susţinut de corul Catedralei Mitropolitane din Timișoara. 

      

Cornel Seracin 

Foto: Constantin Duma