Situaţia din Siria rămâne încordată, după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că va desfăşura acţiuni militare în statul sirian, acuzând Moscova pentru susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi pentru reacţia la atacul chimic atribuit regimului de la Damasc în urma căruia au murit peste 70 de persoane. Moscova a răspuns ameninţării lui Trump în care a anunţat că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare.

Cât de critică este situaţia?
Miercuri, preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.
La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma (ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est) au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor. Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter.
Pe de altă parte, Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe.
Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt „invenţii” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate. Rusia a şi avertizat Occidentul împotriva unui atac asupra Siriei, care este de asemenea susţinută de Iran.
Situaţia a escaladat, ajungându-se la cea mai mare criză de la cea a proiectilelor cubaneze din 1962, când s-a crezut că războiul rece se va transforma în în război nuclear. Un grup naval american, care include portavionul nuclear Harry S. Truman, un crucişător şi patru distrugătoare, a plecat miercuri de la baza navală Norfolk din Virginia spre Orientul Mijlociu, lucru considerat a fi o provocare de către Rusia.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate - Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie - în privinţa agravării conflictului din Siria, subliniind „necesitatea de a evita scăparea de sub control a situaţiei”.
Acum Rusia se află în contact direct cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi desfăşoară consultări cu NATO prin intermediul Turciei în privinţa gestionării conflictului din Siria, a declarat Vladimir Şamanov, şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat.
„Este în desfăşurare un dialog direct cu liderii Statului Major General al Armatei SUA. Prin aliaţii noştri, omologii turci, comunicările sunt verificate cu NATO. Indiferent cât de emoţionante şi ameninţătoare ar fi putut fi declaraţiile domnului Trump, răspunsul din partea premierului britanic Theresa May şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron arată că nu există unitate şi că măsurile adoptate au dus la aceste rezultate”, a spus Şamanov într-un interviu pentru televiziunea Rossiya 1.
Şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, a mai precizat că ţara sa nu este alarmată de informaţiile privind posibile atacuri ale SUA în Siria.
Vladimir Şamanov a făcut un apel către populaţia rusă să nu se alarmeze în privinţa situaţiei actuale, adăugând că responsabilii militari, diplomatici şi politici ai Rusiei colaborează non-stop.

Discuţii Trump - Erdogan
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia de criză din Siria şi au fost de acord să menţină un dialog privind problemele din regiune, a informat Casa Albă printr-un comunicat. „Preşedintele Donald J. Trump a vorbit astăzi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre criza actuală din Siria. Cei doi lideri au convenit să păstreze dialogul privind situaţia”, a spus Casa Albă, fără a oferi detalii suplimentare.

Miniştrii britanici convocaţi pentru a lua o hotărâre
Premierul Theresa May a convocat miniştrii britanici într-o şedinţă specială pentru a discuta dacă Marea Britanie se va alătura Franţei şi Naţiunilor Unite într-o posibilă operaţiune militară în Siria, în urma presupusului atac chimic, considerat de Moscova a fi o înscenare. „Atacul chimic, care a avut loc duminică în Siria, reprezintă un act şocant şi barbaric. Toate indiciile arată că regimul sirian este responsabil”, a declarat Theresa May. Marea Britanie a mai lansat în trecut atacuri aeriene din baza militară pe care o deţine în Cipru, însă vizând doar grupuri militante ale organizaţiei Stat Islamic.

Discuţii Putin - Netanyahu
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situaţia din Siria, iar liderul de la Kremlin l-a îndemnat pe prim-ministrul Israelului să nu întreprindă acţiuni care să destabilizeze Siria: „Preşedintele Vladimir Putin şi premierul Israelului au avut o conversaţie telefonică, la cererea părţii israeliene. Cei doi lideri au discutat despre problemele din Siria, inclusive de atacul lansat de forţele israeliene asupra unei baze militare din provincia siriană Homs. Vladimir Putin a subliniat că respectarea suveranităţii Siriei este de o importanţă fundamentală şi l-a îndemnat pe Netanyahu să nu întreprindă acţiuni care ar putea destabiliza Siria”, a transmis Administraţia Prezidenţială din Rusia. Cel puţin 14 persoane au murit după ce baza militară Tiyas, aflată în provincial Homs, a fost lovită de rachete israeliene. Drept reacţie, Iranul a ameninţat că va ataca Israelul din cauza bombardamentelor.

Zvonurile duc la război
Potrivit unor informaţii lansate de Sky News Arab, ruşii l-ar fi extras pe al-Assad din Damasc. Bashar al-Assad ar fi părăsit palatul său din Damasc, însoţit de un convoi military rusesc, de teama unor posibile atacuri din partea forţelor aeriene occidentale. Moscova a invitat de mai multe ori forţele occidentale la moderaţie subliniind că ar trebui să evite întreprinderea de acţiuni care ar putea destabiliza ulterior ţara aflată în război. Potrivit Sky News Arab, aceast scenariu ar fi fost lansat pentru a crea panică printre sirieni şi să-i demoralizeze.
Moscova dezminte însă informaţia. Dimitri Sabin, coordonator al grupului parlamentar rus de contact cu Parlamentul sirian, susţine că Bashar al Assad şi familia sa sunt încă la Damasc.

Poziţia României
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor: „România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor. Sprijinim ferm ideea de a investiga, de a pune la dispoziţia organismului special, un organism care trebuie să fie imparţial şi independent, toate datele pentru a putea să vedem care sunt realităţile din teren şi, în al doilea rând, măsurile care ar trebui să fie întreprinse la nivelul societăţii internaţionale”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

Companiile aeriene evită zona
În acest timp, Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene (Eurocontrol) şi Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) au recomandat companiilor aeriene să exercite prudenţă în estul Mării Mediterane din cauza posibilităţii producerii unor atacuri aeriene sau cu rachete de croazieră în Siria, în următoarele 72 de ore. „Din cauza posibilei lansări de atacuri aeriene în Siria cu rachete aer-sol şi/sau de croazieră în următoarele 72 de ore, şi posibilitatea perturbării intermitente a funcţionării echipamentului radio de navigaţie, aceste aspecte ar trebui luate în considerare atunci când sunt planificate operaţiuni de zbor în zona FIR Mediterana de Est/Nicosia”, se arată într-o notificare postată pe site-ul organizaţiei europene. Autorităţile aviatice din mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania, au recomandat de mai mult timp companiilor aeriene să nu intre în spaţiul aerian sirian, astfel că cele mai multe evită această zonă. Notificarea emisă de organizaţia europeană face însă referire nu doar la spaţiul aerian sirian, ci la o regiune mai extinsă, incluzând spaţiul aerian cipriot şi apele din jur.

Forţele militare americane, poziţionate pentru atac
Două distrugătoare americane dotate cu rachete Tomahawk sunt poziţionate pentru a ataca Siria, relatează CNN, în situaţia în care, într-adevăr, Preşedintele Trump va ordona un atac asupra forţelor guvernamentale siriene.
Opţiunile de atac americane nu s-ar limita, însă, la cele două distrugătoare (oricum suficiente pentru a lansa un baraj de zeci de rachete). Statele Unite ar mai avea la dispoziţie şi avioanele de lupta F-22, staţionate în baza Al Udeid Air Base din Qatar, şi care ar putea ataca ţinte din Siria chiar din spaţiul aerian Iordanian (foarte probabil în afara razei rachetelor ruseşti S-400). Nu în ultimul rând, ar mai avea şi submarine ale Flotei a Şasea din Mediterană, de asemenea dotate cu rachete Tomahawk. Alături de forţele americane dispuse pentru a interveni ar fi şi forţe franceze şi britanice. Franţa, de exemplu, are avione Rafale staţionate în Iordania, utilizate anterior împotriva Statului Islamic. Iar Marea Britanie are avioane staţionate tot la Al Udeid Air Base, din Qatar, precum şi în Cipru. În situaţia în care Washington-ul ar decide să răspundă cu forţă militară, ar rămâne de văzut exact care ar fi ţinta. Asta pentru că un atac asupra unor instalaţii de stocare a armelor chimice nu ar face altceva decât să disperseze agenţii chimici în aer, nu să îi şi distrugă. Pentru acest lucru ar fi necesară arderea lor la temperaturi ridicate, pe perioade îndelungate, utilizând instalaţii specializate.

Trump: Nu am spus niciodată când ar putea avea loc un atac".
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat, joi, că nu a precizat niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei, adăugând că acesta ar putea avea loc „foarte curând sau nu”, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. „Niciodată nu am spus când ar putea avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea avea loc foarte curând sau nu. În orice caz, Statele Unite, sub Administraţia mea, au făcut o treabă foarte bună pentru eliminarea Stat Islamic din regiune”, a scris Trump pe Twitter.


Ana LUPU