Localitățile Dumbrăvița (România) și Žitište (Serbia) au implementat, în parteneriat, timp de un an de zile, proiectul transfrontalier intitulat „Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii”. Implementarea acestui proiect a început în 16 mai 2017, încheierea lui având loc în 15 mai 2018.

Cu câteva zile înainte de încheierea oficială a implementării acestui proiect, la primăria localității Dumbrăvița a avut loc o conferință de presă la care a participat, pe lângă părțile din proiect, mass-media, menirea acestei conferințe fiind de a dat de veste opiniei publice despre reușita proiectului.  

Din partea sârbă, au fost prezenți la conferința de presă, primarul localității Žitište, domnul Mitar Vučurević, viceprimarul localității, domnul Đorđe Žuža, manager-ul proiectului, doamna Jelena Travar-Miljević, iar din partea română, au fost prezenți, primarul localității Dumbrăvița, domnul Victor Malac, manager-ul proiectului, domnul Constantin Nicolae, dar și alți componenți ai echipei care s-a ocupat de realizarea acestui proiect.

Obiectivele proiectului au vizat creșterea integrării culturale în zona transfrontalieră prin acțiuni comune bazate pe tradiții populare și conservarea valorilor culturale. Cele patru domenii care au fost incluse în acest proiect au fost: dans popular, tradiții gastronomice, tradiții de artizanat popular și obiceiuri populare. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Programul Regional, Interreg IPA CBC România-Serbia.

Ambele părți implicate au avut de câștigat, pe lângă partea materială și o parte educativă, de continuitate în relațiile lor. Serbia, de exemplu, stat care momentan nu face parte din Uniunea Europeană, prin participarea la acest proiect a învățat câte ceva despre cum se procedează în asemenea situații în Uniunea Europeană (România fiind din 2007, un stat din componența Uniunii), despre cum funcționează primăriile în România, dar și să continue, împreună cu partea română, bunele relații de vecinătate dobândite de-a lungul timpului. Asemenea proiecte pot ajuta Serbia să fie pregătită pentru o eventuală aderare la Uniunea Europeană. 

Prezent la conferința de presă de la primăria localității Dumbrăvița, primarul localității Žitište, domnul Mitar Vučurević a spus următoarele în cuvântul domniei sale: „Dragi prieteni, e o plăcere să mă adresez în numele primăriei Žitište, care este înfrățită de 10 ani cu primăria Dumbrăvița. E o plăcere că aducem la bun sfârșit proiectul pe care l-am început în urmă cu un an și că am atins scopul, să întreținem cultura și tradiția în zona transfrontalieră, între cele două primării”.

Primarul localității Dumbrăvița, domnul Victor Malac, s-a adresat astfel celor prezenți. „Astăzi, mai finalizăm un proiect cu partenerii noștri din Serbia. Este vorba despre păstrarea tradițiilor vii, în cele patru domenii, un proiect la care noi am achiziționat o scenă cu sonorizare și cu lumini și am avut mai multe schimburi culturale. Mulțumim partenerilor noștri că am finalizat acest proiect și așteptăm să fie jurizate și celelalte șapte proiecte pe care le avem depuse cu mai multe localități din Serbia, ca să începem implementarea lor și, de ce nu, relațiile noastre de colaborare și de prietenie să le întregim și cu celelalte localități”.

De-a lungul realizării proiectului, evenimentele care au avut loc au cuprins 13 comunități, din Serbia și România. În toate aceste localități, au fost înființate Puncte de Tradiție prin care părțile implicate se angajează să reîmprospăteze, „în fiecare an, obiceiurile și tradițiile populare, într-un cadru instituționalizat, cu rolul de a spori mai mult obiceiul păstrării tradițiilor locale, pe cale de a se pierde”. 

La Dumbrăvița au avut loc trei evenimente legate de tradiții și artizanat popular, dar și unul culinar. Echipele de dans popular din localitatea sârbă Žitište au participat la o tabără ce a fost organizată în România, la Valea lui Liman, componenții acestor echipe, pe o durată de cinci zile, având posibilitatea să vadă partea românească a Banatului de munte. Evenimentul final al proiectului a fost organizat la Dumbrăvița și a fost unul culinar, Festival de Tocăniță.

În cadrul proiectului, cele două părți implicate au realizat, partea română, o monografie a localităților incluse în proiect, monografia fiind editată în patru limbi (română, sârbă, engleză și maghiară), iar partea sârbă, o carte de rețete tradiționale din zona Banatului, carte ce va fi prezentată la conferința de închidere a proiectului, din Serbia.

Potrivit celor declarate de manager-ul proiectului, din partea română, Constantin Nicolae, „toate evenimentele care au fost desfășurate pe proiect să găsesc pe un site care a fost făcut de partenerii din Žitište. Practic, coeziunea culturală, în aceste patru domenii, dans popular, tradiții gastronomice, tradiții de artizanat popular și obiceiuri populare, s-a făcut, și obiectivul proiectului a fost îndeplinit”.

În discursul susținut la conferința de presă de la primăria Dumbrăvița, manager-ul de proiect, din partea sârbă, Jelena Travar-Miljević, și-a exprimat mulțumirea pentru reușita proiectului, dar și mulțumirea pentru partea parteneră, și, în aceeași notă, speranța că anul viitor cele două părți (română și sârbă) vor mai implementa proiecte: „...acesta nu a fost ultimul proiect. Vă mulțumesc și sper să revenim și anul viitor, cu un proiect, sau două!”

Primăria Dumbrăvița a fost lider în șase din cele șapte proiecte desfășurate de-a lungul timpului, aceste proiecte însumând valoarea totală de 2.344.085,30 euro. Primăria localității Dumbrăvița are depuse încă șapte proiecte în parteneriat cu mai multe localități din Serbia și așteaptă implementarea lor. Aceste proiecte vizează îmbunătățirea iluminatului public, energia regenerabilă (Casa Verde), canalizarea, intervențiile pentru situațiile de urgență, gestionarea apelor pluviale etc. Toate proiectele sunt în valoare de până la un milion de euro, sumă care se împarte cu localitatea parteneră (50% revenind fiecăreia din părțile partenere).

Cornel Seracin