Incidentele ce au avut loc vineri, 10 august, la meeting-ul de protest al diasporei române de la București, nu au rămas fără ecou. Ecoul lor a ajuns în întreaga presă din România, în presa internațională, la Casa Regală a României. Sensibilizată de cele petrecute la acel meeting, în solidaritate cu demonstranții pașnici, Majestatea Sa Regina Margareta a României, Custodele Coroanei, a transmis luni, 13 august, un comunicat public pe care-l preluăm de pe site-ul www.romaniaregala.ro și îl transcriem în cele ce urmează.

 

Români,

 

Avem libertatea să credem ce vrem fiecare despre recentele violenţe din Bucureşti, dar putem fi unanimi în convingerea că ele au afectat unitatea naţională şi reputaţia noastră internaţională. Aceasta doar cu câteva luni înainte ca ţara noastră să asume preşedinţia Uniunii Europene. Niciun om cu inimă din această ţară nu poate fi bucuros să vadă cum ne facem rău nouă înșine.

Regele Mihai şi cu mine am cunoscut bine, în ultimii treizeci de ani, ce înseamnă să mergi prin lume pentru a susţine cauza ţării tale şi să fii primit cu un zâmbet ironic. 

Românii care trăiesc departe de patrie simt o datorie faţă de ea şi de concetăţenii de acasă. Lor le lipseşte România şi îşi doresc să contribuie, cu demnitate, la prosperitatea ei. Datoria noastră este să-i primim cu respect şi să-i încurajăm să-şi îndrepte buna intenție în direcții constructive. 

Dreptul de a ieși în stradă şi de a-ți face cunoscute aspiraţiile civice este de neatins. El nu are nimic de-a face cu agresivitatea, ci cu speranţa şi cu libertatea. Violenţa nu este niciodată acceptabilă. Chiar dacă cei care dau dovadă de brutalitate sunt puțini, ei pot distruge complet rostul vocii publice. 

Doresc tuturor celor afectaţi de violenţele din 10 august, de oricare parte a baricadei s-au aflat, însănătoşire grabnică. Deplâng suferinţa tuturor celor care au fost brutalizaţi în aceste zile. Singura cale acceptabilă este ca manifestanţii şi forţele de ordine să se respecte unii pe alții. 

Când românii l-au condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, felul în care sutele de mii de oameni s-au comportat unii cu alţii, în acele zile, a uimit întregul continent. Nu numai prin iubirea care se simțea în aer, ci şi pentru că ei proiectau viitorul european al României, energic, echilibrat, responsabil şi unit într-o lume plisă de egoism şi de gesturi nedemne. 

Prin dialog civic, cu idealismul tinerilor români şi cu energia şi resursele diasporei, cu dragostea tuturor românilor faţă de ţara noastră putem să ne clădim un viitor mai bun pentru familiile noastre şi să impunem respectul Europei pentru naţiunea noastră. 

 

Aşa să ne ajute Dumnezeu! 

 

                                                      

                                                                     Custodele Coroanei Române