Un număr mare de timișoreni s-au alăturat acțiunii de protest care s-a desfășurat vineri, 15 martie, la ora 15, în întreaga țară. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea față de starea proastă a drumurilor și lipsa autostrăzilor printr-o grevă de 15 minute. Practic, fiecare s-a oprit din cea ce făcea cu scopul de a transmite un mesaj guvernanților. 

Consider că lipsa infrastructurii este o problemă majoră cu care se confruntă România actuală. Provenind din Suceava, de fiecare dată când vreau să-i vizitez pe ai mei sunt terifiată de orele pe care le fac din Timișoara până acasă. La momentul actual fac aproximativ 12 ore cu mașina, asta în cel mai fericit dintre cazuri. Cred că inițiativa pe care a avut-o omul de afaceri sucevean a fost ceea ce m-a impulsionat să particip la protest. Aveam nevoie să cred că un gând pozitiv sincronizat poate atrage mai mult schimbarea. Mi-am adunat o parte din colegii de muncă și nu am făcut nimic timp de 15 minute”, afirmă Cătălina.

Mai multe persoane au protestat în principalele piețe din Timișoara, câțiva tineri afișând pancarte cu sloganul acțiunii - „șîeu”. De asemenea, câteva străzi din municipiu au fost blocate. Șoferii s-au oprit și au coborât din mașini, iar unii au afișat diverse mesaje scrise.
Azi la 3 și câteva minute circulația în Piața Mărăști era blocată. Am auzit un singur șofer revoltat că șoferii care se opriseră în drum n-au lăsat măcar o bandă liberă pe sens, că el voia să treacă. Cei mai mulți șoferi făceau poze sau filmau cu telefoanele. La 3 și un sfert s-au pus în mișcare, cu claxoane. Și eu vreau autostrăzi, dar vreau și piste de biciclete mai multe și mai bune în Timișoara”, spune o timișoreancă.

La protest au ales să ia parte și diferite organizații din Timișoara, companii, sau persoane publice. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a publicat un mesaj de susținere a acțiunii pe contul său de pe o rețea de socializare. Renumitul alpinist, Horia Colibășanu, stomatolog de profesie, a ales și el să se oprească din lucru pentru 15 minute. Nici telescaunul de la Muntele Mic nu a funcționat la ora menționată, omul de afaceri Romeo Dunca alăturându-se protestului. 

Reamintim cititorilor că protestul a fost inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi. El a construit primul metru de autostradă din Moldova, iar îndemnul său la grevă s-a răspândit cu repeziciune în mediul online.


Ioana NICOLESCU