Timișorenii se pot testa gratuit pentru depistarea virusului hepatitei C. Testarea se realizează cu ajutorul testelor rapide de diagnostic (cu sânge din deget) și este gratuită pentru toate persoanele asigurate care se adresează cadrelor medicale de la Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. 

Acțiunea de testare are loc în cadrul proiectului HepC A.L.E.R.T. (HepC Awareness-Linkage to care Epidemiological-Research-Treatment), realizat printr-un parteneriat dintre Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) și Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie.

În proiect, pe lângă spitalul din Timișoara, sunt incluse alte trei centre medicale din țară, din București, Cluj-Napoca și Iași. În aceste centre se vor realiza testările primare, evaluare și tratament, precum și analiza epidemiologică. Se estimează că în primele trei luni ale proiectului vor fi testate aproximativ 50.000 de persoane în cele patru centre implicate. Pe viitor, numărul centrelor va crește astfel încât să fie acoperite cât mai multe orașe din țară.
APAH-RO sprijină orice acțiune de testare prin care se încearcă eliminarea hepatitelor, bolii cu transmitere, din rândul populației. Suntem onorați să fim partenerii Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie într-un proiect de o asemenea anvergură. Rolul asociației va fi acela de informare cu privire la afecțiunile hepatice, modalitățile de testare și tratament. De asemenea, pacienții și aparținătorii care au nevoie de suport psihologic, ni se pot adresa. APAH-RO face apel către populația generală și, în mod special, către persoanele aflate la risc să se testeze. Testarea este un gest de responsabilitate față de propria persoană și față de comunitatea în care trăim,” a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Obiectivele proiectului HepC A.L.E.R.T. vizează testarea și eliminarea hepatitei C din rândul pacienților aflați la risc, prevenirea progresiei bolilor hepatice și a posibilității de transmitere în rândul populației sănătoase, dar și reducerea impactului economic asupra sistemului de sănătate.

România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește prevalența HVB cu 4,4% și locul al doilea la infecția HVC cu 3,3%. În România, în anul 2015, cirozele și cancerele hepatice secundare infecțiilor cu virusul B și C au dus la peste 5.000 de decese (peste 25 de decese la 100.000 de locuitori), mai multe decât cele provocate de diabet, tuberculoză și HIV/SIDA împreună.

 

Ioana NICOLESCU