În data de 29 mai, la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), va avea loc o sesiune de comunicări despre principalele direcții, teme și provocări tehnice ale activității de cercetare din cadrul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH). Evenimentul este organizat de Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), în colaborare cu universitatea timișoreană și se va desfășura începând cu ora 11, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a UPT. Acesta se adresează în principal studenților de la secțiile de inginerie și vizează prezentarea echipamentelor experimentale de ultimă generație care vor fi instalate la ELI-NP și a schimbării de paradigmă științifică și tehnică pe care acestea o aduc în domeniul fotonicii și științelor inginerești asociate.

ELI-NP este un proiect european care își propune instalarea, operarea, mentenanța și dezvoltarea a două sisteme de producere a luminii extreme unice în lume: un sistem de doi laseri de mare putere, 10 PetaWatts fiecare, și un sistem de fascicul gama de mare intensitate. „Proiectul laserului de la Măgurele, cu două brațe independente de 10 PW fiecare, este o realizare științifică și tehnică unică în lume, furnizând pulsuri de lumină extremă care concentrează a 10-a parte din puterea Soarelui pe Pământ”, transmit organizatorii.

ELI-NP oferă un cadru multicultural și interdisciplinar specialiștilor și inginerilor din domenii variate cu aplicabilitate în activitățile proiectului, pentru a crea un incubator de creativitate și inovație care vizează soluții și aplicații cu importante beneficii pentru societate.

Studenții la inginerie pot să-și aleagă teme de cercetare pentru licență, pentru teze de masterat și doctorat legate de aceste activități, pot să participe la stagii de practică sau pot să aplice, după absolvire, pentru poziții de ingineri/ingineri debutanți la ELI-NP și să fie integrați în grupurile de cercetare care se ocupă de aspectele menționate mai sus.

 

Ioana NICOLESCU