Vineri, 14 iunie, se celebrează Ziua mondială a donatorului de sânge. Cu acest prilej, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara amintește importanța acestui demers. 

În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți”, transmit reprezentanții centrului medical.

Statisticile arată că 60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieţii, cu toate că doar 2% din populaţie donează sânge. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde, iar în medie, în România este nevoie de 500.000 de unităţi anual.

Conform studiilor, recoltările de sânge la intervalele stabilite de medici au efecte benefice asupra organismului. În plus, în urma donării de sânge, rezistența organismului la şocuri creşte. După donare, sângele este împrospătat, ceea ce duce la creșterea imunității. Totodată, riscul de accident vascular se reduce cu 30%.
Donatorii din România beneficiază, de asemenea, de o zi liberă și de rezultatele analizelor de laborator.

Timișorenii care doresc să doneze sânge, se pot prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, situat pe strada Martir Marius Ciopec 1.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Ziua mondială a donatorilor de sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății.

Ioana NICOLESCU