Reprezentanții Primăriei Timișoara și cei ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au semnat marți, 23 iulie, un prim contract de finanțare cu fonduri europene pentru înnoirea flotei de tramvaie a municipiului. 

Prin proiectul contractat va fi asigurată finanțarea pentru achiziția unui număr de șapte tramvaie noi și moderne, cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități.
Vehiculele noi vor înlocui/ suplimenta tramvaiele vechi care circulă pe liniile 1 și 6b – linii
modernizate.
Proiectul beneficiarului prevede achiziția a șapte tramvaie echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor în interior și exterior, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate în exploatarea Societății de Transport Public Timișoara (STPT)”, transmit reprezentanții ADR Vest.

Licitația pentru achiziționarea tramvaielor s-a încheiat, iar contractul cu producătorul acestora, societatea Bozankaya Otomotiv din Turcia, urmează să fie semnat la sfârșitul acestei săptămâni.

În completarea investiției, tot în cadrul Regio-POR au fost depuse spre finanțare încă două proiecte pentru înnoirea flotei de tramvaie – etapele II și III.
Menționez că în completarea acestui proiect au fost depuse încă două, identice, care vizează achiziția a încă două serii de câte șapte tramvaie, în etapele doi și trei ale acestui proiect mai amplu, pe care l-am gândit noi pentru modernizarea flotei de tramvaie a municipiului Timișoara. La ora actuală avem licitația pentru achiziția tramvaielor încheiată, contractul de finanțare urmând a fi semnat vineri, 26 iulie. Deci vineri vom fi deja în faza de implementare”, a spus Nicolae Robu, edilul Timișoarei.

Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv în municipiul Timișoara, concomitent cu îmbunătățirea generală a traficului urban și reducerea poluării, prin scăderea emisiilor de dioxid de carbon.

Valoarea totală a contractului este de 96.378.421,30 lei, din care 79.388.436,62 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni.

Ioana NICOLESCU