Vești bune privind realizarea proiectului transfrontalier pe fonduri europene „Reabilitarea infrastructurii canalului navigabil Bega”. Președintele Consiliului Județean Timiș (CJT) a anunțat că la sfârșitul săptămânii trecute s-a întâlnit cu președintele provinciei Vojvodina, în Serbia, la Novi Sad, unde au avut loc discuții despre stadiul și implementarea acestuia. Deoarece lucrările decurg bine și de partea sârbă, în 2021 se va putea călători de la Timișoara la Zrenjanin pe Bega, spun autoritățile județene. 

Întâlnirea pe care am avut-o cu președintele provinciei, Igor Mirović, la Novi Sad, a fost extrem de fructuoasă și m-am bucurat să aflu că proiectul privind revitalizarea Canalului Bega este avansat și în partea sârbă, așa că avem toate motivele să credem că în 2021 Bega va fi navigabilă până la Zrenjanin”, a afirmat Călin Dobra, președintele CJT.

Reamintim cititorilor că valoarea totală a proiectului este de aproape 14 milioane de euro, din care 85% reprezintă finanțare UE. CJT este partener în proiect alături de Administrația Bazinală de Apă  Banat- lider de proiect în România și, din Serbia, Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregională și VDP Vode Vojvodine.

Un alt punct al discuțiilor s-a axat pe modernizarea unor unități de învățământ și a unor lăcașe de cult din cele două regiuni.

Totodată, împreună cu președintele Igor Mirović vom semna o declarație comună prin care să susținem în fața guvernelor noastre necesitatea deschiderii unui punct de frontieră permanent la Foeni, atât de necesar în contextul anului 2021 când Timișoara și Novi Sad vor fi Capitale Europene ale Culturii”, a mai adăugat președintele CJT.

Ioana NICOLESCU