Organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor ies în stradă sâmbătă, 19 octombrie, la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”. Evenimentul se va desfășura la București, iar la Timișoara vor avea loc o serie de acțiuni de solidarizare, organizate de asociațiile SPICC, Asociația Culturală Diogene și grupul Dreptul la oraș. 

Începând cu ora 15, în Parcul Regina Maria din municipiu se va transmite începutul marșului, după care, de la ora 15.30, adunarea împotriva tuturor formelor de violență asupra femeilor va continua în Piața Libertății.

Organizatorii atrag atenția asupra descurajării femeilor de a raporta violența din cauza inaccesibilității serviciilor și a lipsei de încredere cu care sunt tratate.
Evenimentul de anul acesta se va desfășura sub sloganul <<Credeți-ne!>>, aducând în prim plan nevoia femeilor de a avea încredere pentru a ieși din relațiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărțuire sau viol. Avem nevoie de încredere în forțele proprii, încredere că familia nu ne va judeca și nu ne va acuza pe noi pentru agresiunea partenerilor, încredere că nu vom suferi repercusiuni, încredere că polițiștii și judecătorii ne vor crede”, spun organizatorii.

Datele arată că în România una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puțin o dată în viață (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014).

De asemenea, în primele șase luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice, iar în prima jumătate a anului 2019, 3.616 ordine de protecție provizorii au fost emise de către polițiști și 3.520 ordine de protecție emise de către instanțele de judecată. Din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5% adică 1.360 inculpați, în scădere față de anul 2017.

Mai mult decât atât, prin această acțiune, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF) își propune să semnaleze autorităților necesitatea finanțării programelor de prevenție, conștientizare și educație, a includerii în bugetele locale a fondurilor pentru servicii sociale, publice și neguvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și pentru adăposturile de urgență, importanța formării continue a personalului din poliție, medicină legală, servicii sociale pentru a putea interveni cât mai eficient în cazurile de violență împotriva femeilor.

Organizațiile membre ale Rețelei VIF consideră că identificarea și tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore trebuie să fie o urgență pentru autorități, la fel și înființarea centrelor specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală.

Organizatoarele Marșului ”Împreună pentru siguranța femeilor!” transmit un mesaj de solidarizare și bărbaților și invitația de a fi o forță activă în oprirea violenței împotriva femeilor și fetelor, pentru că responsabilitatea de a lua atitudine împotriva violenței aparține tuturor.

Ioana NICOLESCU