Pe data de 29 noiembrie, în mai multe orașe mari din lume și din țară, printre care și la Timișoara, va avea loc o acțiune de conștientizare a schimbărilor climatice. Climate Action Day se va desfășura între orele 16-21 și își propune să atragă atenția asupra problemelor existente. Organizatorii fac totodată apel la politicieni să ia măsuri urgente pentru a evita agravarea situației. 

Pe 29 noiembrie ieșim din nou în stradă pentru #ClimateActionDay! Liderii lumii continuă să ne dezamăgească! Ne-am săturat de promisiuni și nu mai avem timp de alte discuții elaborate. Dacă nu ai reușit să ajungi la Global Climate Strike pe 20 septembrie sau dacă simți că mesajul încă nu a fost luat în serios (pentru că nu a fost), pe 29 noiembrie vino cu prieteni, cu părinți, cu bunici, cu toți cei care-ți sunt dragi și, bineînțeles cu cele mai deștepte și faine pancarte! (...) avem un alt guvern de la care ne așteptăm la mai mult realism și simț al urgenței, la capacitate și interes pentru dialog larg. 29 noiembrie va fi o ocazie perfectă pentru a le reaminti noilor miniștri și oamenilor cu putere de decizie din politica românească că trebuie să ia măsuri urgente în vederea respectării Acordului de la Paris și a actualizării și implementării Strategiei de dezvoltare durabilă a României”, transmit reprezentanții organizației Fridays for Future, care se ocupă de organizarea evenimentului în România.

Organizatorii mai spun că la nivel internațional, timp de mai bine de 24 de ani, înalții reprezentanți ai statelor au oferit false garanții că ar dori tranziția spre o economie sustenabilă prin intermediul unor strategii intens dezbătute, dar care fie sunt amânate la nesfârșit, fie sunt date uitării. Iar la nivel național se încearcă rezolvarea problemei schimbărilor climatice „din pix”, prin rapoarte și statistici făcute din birouri, rupte de realitate, care nu reflectă situația așa cum o poate percepe oricine.
Potrivit IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), suntem la mai puțin de 12 ani de punctul din care nu ne vom mai putea remedia greșelile.

Repercusiunile schimbărilor climatice și ale încălzirii globale, fenomene accentuate de activități umane, au început să fie resimțite din ce în ce mai mult în diferite părți ale globului. Astfel, oameni din toată lumea vor ieși din nou în stradă pentru a comunica politicienilor că sistemul pe care ei îl conduc trebuie să schimbe strategia existentă într-una care să aibă în vedere și viitorul următoarelor generații care vor trăi pe planetă. (I.N.)