La Timișoara a fost lansată „Ziua Mandela”, în prezența Ambasadorului Africii de Sud în România, Excelența Sa Thenjiwe Mtintso. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul A01 al Universității de Vest. Promovat de Organizația Națiunilor Unite, evenimentul marchează celebrarea presonalității lui Nelson Mandela și a celor 67 de ani petrecuți în slujba comunității. 
„Sunt o africană și sunt mândră de acest lucru. Este pentru prima dată când Nelson Mandela este comemorat în România, la Timișoara. Sunt foarte mândră.
Nelson Mandela a spus că este în mâinile noastre șansa de a crea o lume mai bună. Primul obiectiv este de a promova concepția acestuia. Solidaritatea este următorul pas. Trebuie să fim alături de ceilalți. În țara mea, în cultura mea, solidaritatea este foarte puternică. Este necesar să știi a fi om în adevăratul sens al cuvântului. Conștiința și responsabilitatea sunt necesare pentru acest proces.
Conceptul de familie reprezintă tot ceea ce are legătură cu noi. Nu spunem: Salut, George, ci unchiule George. Este vorba despre împărțirea bunurilor. Noi oferim nu ceea ce avem în plus sau nu ne mai trebuie, ci ceea ce persoana respectivă are nevoie. Generozitatea și ospitalitatea sunt foarte importante”, a spus Ambasadorului Africii de Sud în România, Excelența Sa Thenjiwe Mtintso.
Tema evenimentului a fost voluntariatul. Nelson Mandela a fost exemplul ales prin întreaga sa luptă împotriva discrimării, ilegalității și intoleranței.
Excelența Sa a continuat: „Alt element esențial este spiritul de sacrificiu. Atunci când Nelson Mandela a fost președintele Africii de Sud, a încercat să dezvolte calitățile vieții celorlalți. Toate aceste aspecte vrem să le transmitem celorlalți, în special tinerilor. Universitățile sunt cele mai bune locuri pentru acest proces.
Voi merge la Centrul Areopagus, organizația nonguvernamentală de Educaţie Creştină şi Cultură Contemporană, și, timp de 67 de minute, voi fi alături de copiii din familii dezavantajate, le voi povesti despre istoria Africii și îi voi educa pentru a înțelege cultura noastră. Un copac va fi plantat în memoria lui Nelson Mandela”.
Promotorul acestui eveniment în Timișoara este Centrul de Studii Africane Ubuntu al UVT, coordonat de conf. dr. Silviu Rogobete.
„Am creat un eveniment lansat în Timișoara, pentru prima dată în România, promovat de Organizația Națiunilor Unite. Am dorit să comemorăm una dintre cele mai importante personalități de nivel global, Nelson Mandela. Centrul de studii africane Ubuntu al UVT este o încercare de a promova imaginea Africii de Sud, în Europa și de a genera interes pentru acel teritoriu. Spiritul african este unul comunitar, general și uman. Trebuie să ne amintim că nu suntem singuri”, a spus acesta.
Ziua Mandela se dorește a fi o invitație la nivel global de implicare personală, prin voluntariat, în efectuarea a 67 de minute de muncă voluntară pentru a genera schimbare în folosul umanității.
„Am înființat Centrul de Studii Culturale și Lingvistice Sud-Africane. Este o onoare pentru noi că Thenjiwe Mtintso, Ambasadorului Africii de Sud în România, se află astăzi în cadrul Universității de Vest. Cu siguranță, Timișoara este orașul pe care l-a vizitat cel mai des. Este primul oraș care a adoptat o astfel de discuție pe tema promovării spiritului african. Salutăm inițiativa ONU de a menține memoria lui Nelson Mandela care și-a dedicat activitatea în folosul comunității. Am considerat că, timp de 67 de minute, putem să realizăm activități în folosul comunității”, a declarat prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest.
Alexandru Virgil STOICA