Conform autorităților locale, la Timișoara se pregătește înfiinţarea unui compartiment pentru recuperarea pacienților arşi. Acesta ar urma să fie amenajat în cadrul Secţiei Clinice de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara și va fi primul de acest fel din țară. Clinica se află deja în proces de reabilitare pe fonduri europene.

În 23 ianuarie am participat la ședința grupului de lucru pentru mari arși, la București, în cadrul căreia s-a discutat această mare nevoie. În România nu există niciun compartiment specializat pentru recuperarea marilor arși. În acest moment toți pacienții sunt trimiși în străinătate, cu costuri foarte mari. Datorită faptului că avem două proiecte în implementare, deja sunt fondurile alocate, iar în ceea ce privește echipamentele medicale avem toată dotarea necesară, va trebui să completăm doar cu două, trei echipamente, în valoare de 20-30.000 de euro, nu este un efort mare pentru spital. De asemenea, există fonduri în bugetul local pentru reabilitarea clădirii istorice, care aparține Primăriei Timișoara. Am hotărât împreună cu domnul profesor Drăgoi (n.red. șeful Clinicii de Recuperare și Balneologie) să înființăm un compartiment pentru recuperarea pacienților arși. Avem posibilitatea ca în următoarea perioadă, realizându-se studiul de fezabilitate, să izolăm o aripă a clădirii și să realizăm acest compartiment în cadrul clinicii. În ceea ce privește personalul, există protocoale de cooperare cu Ministerul Sănătății pentru a reuși instruirea personalului în spitalele de recuperare din Belgia sau Franța. Eu cred ca anul viitor se vor finaliza ambele proiecte”, a spus Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

Fiind singur clinică cu acest profil din vestul țării, propunerea de a înființa această secție de mari arși și recuperare a acestora este binevenită, întrucât nu există la ora actuală o secție de recuperare în România. Sigur, există Casa Austria, însă aș vrea să fac diferențierea - cei care vin acolo sunt cazurile acute. Traumele majore lasă sechele din punct de vedere funcțional, iar recuperarea se referă la aceste sechele și la combaterea lor, pe cât posibil”, a adăugat medicul Mihai Drăgoi, șeful Clinicii de Recuperare și Balneologie. 

La parterul clinicii timișorene există posibilitatea înfiinţării unui compartiment cu șapte paturi, informează reprezentanții primăriei. Acestea ar putea fi organizate astfel: două rezerve cu două paturi şi grup sanitar; un salon cu trei paturi cu grup sanitar propriu.

Grupurile sanitare pot fi amenajate astfel încât bolnavul în fotoliu rulant să poată avea acces. De asemenea, există spaţiu pentru un cabinet de consultaţii şi o sală de tratamente.

Se pot asigura circuite separate pentru bolnavii internaţi, precum şi accesul acestora spre Baza de tratament şi Ambulatoriul de specialitate.

Ioana NICOLESCU