Bugetul județului Timiș pe 2020 este de 657 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai puțin decât anul trecut. Din această sumă pentru secțiunea de funcționare sunt alocați 369 de milioane de lei, iar pentru dezvoltare 287 de milioane de lei, din care aproximativ 254 de milioane sunt destinați investițiilor. 

Anul acesta sumele au fost diminuate, în mod special pentru Direcția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului, însă avem un buget considerabil și reușim să demarăm proiecte majore pentru județul Timiș și în domeniul sănătății și în domeniul infrastructurii rutiere. Cei mai mulți din bani din punct de vedere al funcționării vor merge către Direcția de Generală de Asistență și Protecție a Copilului, iar din punct de vedere al investițiilor, spre infrastructura rutieră și domeniul sănătății. Este un an al proiectelor mari, sper ca unele să fie implementate în acest an, vorbim aici despre noua maternitate, despre drumurile județene, sporirea capacității de la două benzi la patru benzi la drumul spre Moșnița, spre aeroport, Dumbrăvița, vorbim și de modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe, vorbim de învățământul special, de asistență socială”, a spus președintele CJT, Călin Dobra. 

Bugetul alocat pentru educație este de de 25 de milioane de lei, atât pentru întreținere, cât și pentru funcționare. Din această sumă, 12 milioane merg spre programul din școli, „Laptele cornul și fructul”, iar suma de 8 milioane de lei spre investiții, unde vor avea prioritate proiectele din învățământul special. 

La capitolul sănătate, bugetul alocat pentru întreținere și reparații este de aproximativ 5 milioane de lei, iar pentru investiții, de 17 milioane lei. De asemenea, CJT va continua proiectul de dotare a spitalelor orășenești și municipale cu echipamente medicale, pentru care sunt alocați 2,9 milioane lei. 

La nivelul Spitalului Județean s-a reluat proiectul de modernizare a Secției de Urologie, unde se speră ca în toamnă sau în primăvara anului viitor să fie reluată procedura de transplant renal.. Anul acesta se vor moderniza mai multe săli de operație la Casa Austria, care va fi, de asemenea, reabilitată termic și se va realiza o parcare supraterană în incinta Spitalului Județean. Tot în acest an, cu fonduri europene, va începe proiectul de extindere a Unității de Primiri Urgențe și dotarea sa cu aparatură medicală. 

Autoritățile județene anunță și demararea unui parteneriat pentru susținerea Institutul OncoGen, un proiect de cooperare transfrontalieră România-Serbia privind susținerea cofinanțării și a cheltuielilor neeligibile. Acesta vizează îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului tumorilor maligne. 

Cea mai mare sumă este alocată infrastructuri rutiere, aproximativ 200 de milioane de lei. Din această sumă, 33 de milioane sunt alocați reparațiilor și întreținerii drumurilor județene, urmând a fi reabilitați 40 de km de drum.

Suma de 170 de milioane (30 de milioane din fonduri europene, 110 milioane din fonduri guvernamentale și 30 de milioane din bugetul CJT) este prevăzută pentru lărgirea la patru benzi a drumului din Dumbrăvița, lărgirea la patru benzi a drumului ce duce la Moșnița și spre aeroport. 

O serie de proiecte se vor realiza și pe fonduri europene. Acestea cuprind centura alternativă, realizată din drumuri județene - Sânmihai-Șag, Timișoara-Utvin-Sânmihai, Moșnița Veche-Giroc.

Pentru instituțiile de cultură din subordinea CJT a fost alocat un buget de 45  milioane lei, din care suma de 7 milioane este prevăzută pentru acțiuni culturale, iar alți 7 milioane pentru investiții. La această sumă se adaugă 8 milioane pentru agenda culturală și trei milioane pentru agenda sportivă. 

Pentru cultele religioase suma alocată este de 2,5 milioane lei, la fel ca anul trecut. 

Bugetul judeţului Timiş va fi supus votului, miercuri, 12 februarie, în plenul Consiliului Judeţean.

În ceea ce privește fondurile europene, reprezentanții CJT și-au propus anul acesta o absorbție de 10-15 milioane de euro.

Ioana NICOLESCU