Conform autorităților locale, de la începutul acestui an au fost înregistrate un număr de 149 de sesizări, atât de la cetățeni dar și situații constatate de polițiști, cu privire la 210 autovehicule abandonate sau fără stăpân. Acestea ocupă locurile de parcare în mai multe zone din oraș, iar în multe cazuri devin adevărate focare de infecție.

A fost verificată și soluționată situația a 265 de autovehicule, atât din cele constatate anul acesta, cât și aflate în procedură de la finalul anului trecut, 174 de autovehicule fiind ridicate de proprietari ca urmare a demersurilor efectuate de polițiștii locali, alte 14 fiind ridicate împreună cu lucrătorii SDM. De asemenea, în cazul a 77 dintre acestea s-a constatat că nu se încadrează în prevederile Legii 421/2002 care specifică faptul că pentru a fi declarate abandonate autovehiculele trebuie să nu fie mutate cel puțin un an de zile din același loc. De asemenea, au fost aplicate și 15 sancțiuni de câte 1.000 lei fiecare unor proprietari de astfel de autovehicule care au refuzat să-și ia de pe domeniul public autovehiculele aflate în această situație. Au fost întocmite un număr de 44 de dispoziții de declarare a abandonului, urmând ca mașinile să fie, de asemenea, ridicate de pe domeniul public, transmit reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

Pentru prevenirea acestor situații se află în derulare un proiect, în cadrul căruia, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică din cadrul Consiliului Județean Timiș, se vor realiza pliante informative, care cuprind informații referitoare la legislația pe linia autovehiculelor abandonate. Acestea vor fi înmânate în cadrul diverselor campanii desfășurate de Poliția Locală și transmise în plic cetățenilor care fac sesizări, pentru a fi informați cu privire la legislația din domeniu.

Cetățenii pot sesiza în continuare astfel de aspecte la numerele de telefon 0256.968 sau 0256.246.112 ori la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., dacă au cunoștință că autovehiculele în cauză sunt abandonate în locațiile respective pe peste un an de zile, așa cum prevede legea.

Ioana NICOLESCU