Marea Britanie, în topul preferințelor ca destinație de studiu 

Tinerii din Timișoara sunt așteptați cu sute de programe de studiu în Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Elvetia și Canada de către instituțiile de învățământ prezente la cel mai important târg educațional al începutului de an – World Education Fair (WEF). Evenimentul va avea loc la Hotel Timișoara, în data de 28 februarie, între orele 11-17. 

În topul preferințelor tinerilor din România, ca destinație de studiu, se află Marea Britanie. Cu 9.980 de studenți înscriși în marea lor majoritate la programe de licență, românii reprezintă a șasea cea mai mare comunitate de studenți UE din Marea Britanie, mai numeroși decât studenții proveniți din Irlanda sau Polonia. Mai mult, datele publicate recent arată că numărul aplicațiilor studenților români la universități din Marea Britanie a ajuns la 2.750, la începutul anului. 

Chiar și în contextul actual, nivelul de interes pentru studiile în Marea Britanie se menține ridicat. În 2019, datele oficiale înregistrau 2.800 de aplicanți în aceeași perioadă. Chiar dacă există o ușoară scădere, o considerăm nerelevantă, având în vedere că în 2018 s-au înregistrat 2.540 de aplicanți. În același timp, cel puțin pentru anul în curs, semnalele mediului academic sunt pozitive, iar statul britanic menține împrumuturile de studii acordate studenților români și din restul Uniunii Europene, atât pentru programele de licență, cât și pentru cele de master. Mai mult, ediția WEF din această primăvară continuă parteneriatul cu British Council, reprezentanții instituției oferind participanților informații suplimentare în ceea ce privește evoluția educației în Marea Britanie, în actualul context politic și economic, declară Ana Maria Papp, Business Development Manager la IntegralEdu, organizatori ai evenimentului.

Olanda, pe locul al doilea în topul preferințelor tinerilor români

Ca destinații de studiu, Olanda se află în continuare pe locul al doilea în topul preferințelor tinerilor români și este posibil ca în contextul politic actual, la nivelul UE, numărul aplicațiilor să crească. La aceasta va contribui și decizia luată recent de Olanda, care are în vedere înjumătățirea taxei de școlarizare în primul an universitar, ajungând la suma de 1072 euro, pentru studiile de licență. 

La nivelul domeniilor de studiu, tendința este ca tinerii români care studiază în străinătate să se îndrepte tot mai mult către sectorul așa numit “STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Față de anii trecuți, din ce în ce mai multe universități încep să pună accent pe programe de studiu în domeniul Ecologiei, având în vedere creșterea masivă de locuri de muncă în acest domeniu, în ultimii ani.

Chiar dacă cei mai mulți tineri români aleg domeniile STEM pentru studii în afară, au crescut în ultimii ani și aplicațiile în domenii precum: psihologie/științe cognitive, istorie/filosofie, business în zona IT. De asemenea, la nivelul IntergralEdu se înregistrează din ce în ce mai multe cereri pentru sectorul <<hospitality management>>, atât pentru Olanda, cât și pentru Elveția, țara unde se află cele mai prestigioase instituții academice de turism la nivel mondial. Oricare ar fi destinațiile preferate sau domeniul de studiu ales, îi sfătuim pe toți tinerii și familiile acestora ca, în acest proces, să își aleagă un consultant educațional care să le ghideze traseul, mai spun organizatorii.

Pe lângă contactul cu reprezentanții universităților, la eveniment se vor putea accesa și oferte de tabere educaționale (EduTabere) în întreaga Europă, dar și în Statele Unite sau Canada. 

Cei interesați să participe la World Education Fair se pot înscrie online pe www.worldeducation.ro sau direct la birourile de înregistrare din cadrul evenimentului. Participarea este gratuită.

Ioana NICOLESCU