Vineri, 28 august, în cadrul ședinței Comitetului Local de Combaterea Bolilor, care a avut loc la Instituția Prefectului Timiș, au fost  declarate trei noi focare de pestă porcină africană. Au fost confirmate  două noi focare de pestă porcină africană la porci domestici în localitățile Criciova și Recaș, respectiv un focar de pestă porcină africană la porci mistreți pe Fondul cinegetic TAPIA, aparținând de Ocolul Silvic Lugoj.

Autoritățile au stabilit zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km în jurul focarelor de pestă porcină africană la porcii domestici. Astfel, pentru focarul de pestă porcină africană de la Criciova, au fost stabilite ca zonă de protecție localitățile Jdioara și Criciova, iar ca zonă de supraveghere, Nădrag, Crivina, Botești, Jurești, Bârna, Tapia, Oloșag, Știuca, Drinova, Măguri, Cireșu, Găvojdia, Jena, Sălbăgel din județul Timiș și Sălbăgelu Nou, Sacu și Tincova din județul Caraș-Severin.

În ceea ce privește focarul de pestă porcină africană din Fondul cinegetic Tapia, județul Timiș, a fost, de asemenea, stabilită zona afectată, care reprezintă o rază de 13 km de la locul unde au fost  găsite  cadavrele de porci mistreți.

Zona afectată este formată  din: 

  • zona infectată, cu o rază de 8 km, care cuprinde următoarele localități: Găvojdia, Măguri, Cireșu, Drinova, Botești, Crivina, Jdioara, Nădrag, Criciova, Jena;
  • zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate, care cuprinde următoarele localități: Hauzești, Oloșag, Fârdea, Jurești, Bârna, Sărăzani, Botinești, Pogănești, Tapia, Lugojel, Știuca, Sălbăgel și Zgribești.

"Cetățenii sunt rugați să nu intre în aceste zone pentru cules de fructe de pădure, ciuperci, adunat masă lemnoasă (sau din alte motive), având în vedere faptul că virusul este extrem de contagios și îl pot transporta în localități (gospodării) și infecta alte suine", transmit autoritățile județene. (I.N.)