Parcul „Alpinet” din municipiul Timișoara este unul din parcurile considerate „tinere” în oraș, începuturile lui aflându-se în perioada interbelică a Timișoarei. Așadar, în primele decenii de după Marele Război, pe lângă Parcul „Rozelor” au fost amenajate parcuri mai mici în zona de pe malul stâng al Begheiului. Dintre aceste parcuri, cel mai important era „Alpinet”, creat pe o suprafață de aproximativ 20.000 m2, după proiectul directorului serviciului horticol al Timișoarei, Mihai Demetrovici.

În zilele noastre, Parcul „Alpinet” (cunoscut și cu numele de Parcul „Flora”) a intrat în circuitul amenajărilor din municipiul Timișoara, capitala Banatului de câmpie fiind recomandată pentru anul 2021, Capitală Culturală Europeană, iar pentru a întâmpinat acest moment important din viața orașului de pe Bega, toți cei care au fost chemați să administreze orașul nu au încetat să pună la dispoziție toată priceperea domniilor lor pentru ca Timișoara să fie pregătită în 2021 să onoreze titlul recomandat în urmă cu doi ani. 

Așadar, pe lângă o parte din clădirile amenajate până acum în Timișoara, pe lângă parcurile „Pădurice” și „Justiției”, acum a sosit rândul parcului „Alpinet” să fie inaugurat după încheierea amenajărilor, inaugurarea parcului realizându-se marți, 17 iulie 2018.

Parcul „Alpinet” se întinde pe o suprafață de peste două hectare, iar denumirea lui provine din faptul că terenul său denivelat s-a pretat la realizarea a numeroase terase cu ziduri de piatră, sugerând un peisaj alpin. 

Lucrările de modernizare au început în toamna anului 2017 şi au constat în: refacerea aleilor existente cu pavele, iar cele accidental carosabile au fost asfaltate; instalarea unui sistem de irigare computerizat cu senzor de ploaie; refacerea lacului de la colțul japonez și a râului de munte; refacerea jardinierelor din piatră; refacerea pergolelor; plantarea a peste 60 de arbori şi peste 230 arbuşti, în principal răşinoşi pentru menținerea specificului peisagistic de zonă alpină; crearea peluzelor cu gazon brazdă; montarea a 100 de dale fotovoltaice de culoare roșie și verde. Pentru că parcul are asigurată iluminarea generală, pe ambele lungimi au fost amplasate, în interior, exclusiv corpuri de iluminat fotovoltaice, tip dale îngropate. În parc au fost montate 34 bănci și 32 coșuri pentru gunoi. 

Lucrările acestui parc au fost executate de S.C. LOVRINTIM S.R.L. - lider de asociere și S.C. ROGERA S.R.L. Valoare totală a lucrărilor de amenajare a cuprins suma de 1,2 milioane de lei (mai exact 1.179.709,92 lei) la care se adaugă T.V.A. 

În plus, Societatea de Drumuri Municipale a făcut reparaţii, lărgirea drumului pe Splaiul „Tudor Vladimirescu” şi a amenajat 50 de noi locuri de parcare.

         

Cornel Seracin

Foto: Constantin Duma