Format la şcoala de pictură românească, a absolvit Academia de Artă din Bucureşti, Paul Neagu şi-a construit cariera de artist vizual între patria sa, a cărei tradiţie culturală a absorbit-o, şi lumea vestică, cea britanică, lume în care a evoluat mai multe decenii.
La zece ani de la trecerea în eternitate, Muzeul de Artă din Timişoara, colaborând cu Fundaţia „Interart Triade” şi Paul Neagu Estate RO, având ca partener media revista „Orizonturi culturale italo-române”, a organizat o expoziţie comemorativă Paul Neagu, aducând în sfera dezbaterii critice locul pe care şi l-a construit marele artist în arta contemporană românească şi universală.
„Unul dintre românii care a intrat în cultura universală, în patrimoniul cultural universal şi artistic, ceea ce ne bucură foarte mult. Orice expoziţie organizată în jurul şi prin intermediul operei lui Paul Neagu este reprezentativă pentru noi toţi, mai ales pentru români şi pentru timişoreni.  Ceea ce atrage la acest artist este dimensiunea consmpolită a lui. E foarte frumos când fiecare dintre noi încearcă să înţeleagă şi o altă cultură, nu numai propria cultură, nu numai propriile tradiţii. Acest aspect mă bucură foarte mult să-l regăsesc atât în opera cât şi în creaţia scrisă a lui Paul Neagu. Am găsit o altă dimensiune extrem de interesantă, aceea a multiculturalităţii şi interculturalităţii pe care, probabil, în contact cu lumea britanică, Paul Neagu a descoperit-o şi a valorificat-o”, a spus, în cuvântul de inaugurare al expoziţiei, prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă din Timişoara.
Paul Neagu s-a născut la Bucureşti în anul 1938 şi este considerat o figură emblematică a neoavangardei anilor ’60-’70, o figură legendară prin obiectele sale „tactile”, care, deşi materiale, sunt de natură conceptuală.
„Recuperarea lui Paul Neagu, cel puţin în Timişoara, a început chiar din 1990, cu o expoziţie destul de amplă organizată la București de regretatul Mihai Oroveanu şi adusă cu foarte mult entuziasm de noi, aici. Au existat, bineînţeles, diverse alte expoziţii din Timişoara, cu participarea lui directă. Mă gândesc aici la mişcarea artistică timişoreană în ’81, la care a început, de fapt, o lungă corespondenţă cu mine, în calitate de curator şi din această colaborare au apărut nişte lucrări în colecţia Muzeului, sigur un lucru foarte, foarte important. De fapt, chiar de la începutul anilor ’90, Paul Neagu a intrat în conştiinţa publică românească, nu numai în Timişoara, dar aici poate şi legat de unele aspecte ale biografiei lui, de faptul că aici s-a aflat şi se află familia, el a venit mai des şi colaborările au fost, poate, mai intense”, şi-a amintit prof. univ. dr. Ileana Pintilie, curator, teoretician si critic de artă.
Expoziţia face parte dintr-un proiect numit „(R)evoluţia formei”, numele său fiind dat de către autori, cu gândul la mişcarea interioară a creaţiei, ce scoate la suprafaţa actului artistic imaginea aurolară a începutului.
„Da, Paul Neagu nu este doar o expoziţie, Paul Neagu este o instituţie a culturii româneşti şi Paul Neagu este o instituţie a culturii timişorene. Ne bucurăm de aceea foarte mult că în această apăsată aşezare a lui în locul pe care ar trebui să-l ocupe, ne-a însoţit, anul acesta, ceea ce este un model de colaborare, Primăria oraşului Timişoara care a decernat anul acesta, la acest interval scrus de la moartea lui Paul Neagu, titlul pe care-l merită, acela de Cetăţean de Onoare al locului pe care el l-a ales ca fiind al său de acum încolo. De aceea, mulţumim Primăriei Timişoara pentru acest gest de recuperare, la fel cum mulţumim Timişoarei şi primăriei sale pentru faptul că de astăzi ne putem plimba pe o stradă care este Strada Instituţiei Paul Neagu”, a spus Sorina Jecza, preşedinta Fundaţiei „Triade”.
Prezentă la inaugurarea expoziţiei, Afrodita Cionchin, directoarea revistei „Orizonturi culturale italo-române”, partener media al proiectului „(R)evoluţia formei”, a vorbit astfel despre traseul spre Italia al drumului lui Paul Neagu: „Asociaţia şi revista bilingvă «Orizonturi culturale italo-române» este partener media al acestui proiect, şi acest parteneriat s-a născut din dorinţa şi din eforturile comune de a promova valorile culturale ale Timişoarei, în general, şi opera artistului Paul Neagu, în special, atât în România, cât şi în străinătate, cu precădere, în ceea ce ne priveşte în Italia, întrucât revista noastră se adresează publicului din ambele ţări prin cele două site-uri, www.orizonturiculturale.ro şi www.orizonticulturali.it. Este de fapt un parteneriat multi-media, întrucât am adus în expoziţie o mărturie document, un interviu video realizat la Timişoara în urmă cu 20 de ani, de către regizorul Victor Popa. Acest intereviu este acum proiectat pe toată durata expoziţiei de la Galeria Jecza”.
Expoziţia mai conţine şi un catalog Paul Neagu, ce a fost pus în vânzare la librăria Muzeului de Artă din Timişoara.
Cornel SERACIN