Fotografia, modalitatea ziaristului și fotografului de presă Marius T. Morariu de a sprijini edificarea primei clinici de recuperare oncologică din România


„O fotografie face cât 1.000 de cuvinte”. Ziaristul și fotograful de presă Marius T. Morariu îi invită pe iubitorii de artă la vernisajul expoziției „Fotoreportajul între cronică şi... tandreţe”. Vernisajul va avea loc în data de 6 martie, de la ora 17, la Filarmonica „Banatul”, iar expoziția poate fi vizitată până pe 20 martie. În perioada 24-28 martie fotografiile vor fi pe simezele Galeriei „Calpe”, vernisajul începând de la ora 18.
Expoziţia face parte din campania Asociaţiei „Pro Philarmonia” de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii NERA – prima clinică de recuperare oncologică din România.
„Prima mea impresie, atunci când am văzut fotografiile din expoziţie, a fost aceea că asist la un reportaj «sui generis» despre sunetul în exprimarea sa feminină. Că gesturile, chipurile, posturile doamnelor sau domnişoarelor transmit, dincolo de concentrarea până la transcendere, dincolo de trăirea şi interiorizarea artistică ajunsă, uneori, la exaltare, un sunet insesizabil al graţiei. Marius T. Morariu surprinde o simfonie de gesturi, de emoţii, sentimente, flirturi, subînţelesuri, candori – de la crochiuri gestuale, fulgurante şi fără semnificaţii precise – până la abia ghicite accente anecdotice”, a spus prof. univ. dr. Marcel Tolcea din cadrul Universității de Vest, membru al Senatului UVT și scriitor.
Expoziţia face parte dintr-o serie a autorului din care cel mai cunoscut episod s-a întâmplat în campania electorală din 1996 – „Fotoreportajul între cronică şi... anecdotică politică”. „Prin aducerea unui aport la astfel de iniţiative, împreună, putem să creăm o lume mai bună, cultura, în diferitele ei forme de exprimare, fiind piatra de temelie a unei atitudini proactive şi a unui viitor mai bun”, a declarat Maria Grapini, preşedintele Asociaţiei „Pro Philarmonia”. Pe simezele celor două spaţii expoziţionale se vor găsi peste 60 de fotografii, care pot fi şi achiziţionate. Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, mărturiseşte că la vernisaj e aşteptat, deopotrivă, publicul fidel instituţiei, dar şi oricine e iubitor de frumos „ pentru a admira fotografiile, să se bucure de concert şi să doneze cu generozitate pentru o cauză nobilă”.
Marius Morariu mărturiseşte că a început să fotografieze în 1995, de nevoie, după ce nişte colaboratori angajaţi într-un contract de promovare a imaginii unei instituţii culturale timişorene l-au păcălit. „Nu am regretat niciodată că m-am apucat de fotografie, din contră. Deseori, înseamnă enorm să ai posibilitatea să surprinzi imaginea potrivită”, a spus acesta.
Prima clinică din România pentru recuperare oncologică, Clinica NERA, e în construcţie. Stadiul lucrărilor este avansat, dar este nevoie de mult sprijin din partea populaţiei pentru ca totul să fie finalizat.
„Putem să ne aliem şi să ajutăm şi noi, precum fotograful Marius T. Morariu prin expoziţia sa. El face, metaforic vorbind, fotografii într-o inimă, căci o orchestră asta e: o inimă căreia îi ascultăm muzica. Şi ea, muzica, e firul ce leagă fiecare membru al orchestrei de celălalt membru, unul de altul. Și, apoi, pe ei de noi, cei din sală. Suntem, astfel, împreună. Fotograful vrea să prindă acest fir nevăzut şi să ni-l arate”, a transmis comentatorul de artă și scriitorul Robert Șerban.
Agenţia „Ofensiv Promo”, Asociaţia „Pro Philarmonia”, Filarmonica „Banatul” şi Galeria „Calpe” sunt organizatorii evenimentului.
Timișorenii pot face donaţii în contul Asociaţiei „Pro Philarmonia”: RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000, deschis la Piraeus Bank Timişoara, sau pot achiziționa un caiet-program al expoziției, la prețul de 50 de lei. Astfel, orice ajutor va reprezenta un sprijin pentru edificarea primei clinici de recuperare oncologică din România. Cei care vor avea caietul-program vor beneficia de câștigarea, prin intermediul unei tombole, unui „city break” pentru două persoane la Pragra, oferit de Agenția „TUI Travel Center”, sau unul la Belgrad – oferit de Agenţia „Ultramarin”.
Alexandru Virgil STOICA
Foto: Marius T. Morariu