Cel mai important eveniment de artă contemporană al anului, la Timișoara

Organizat de Muzeul de Artă din Timișoara și Fundația Herczeg, Baroque II Urban este un proiect pilot pentru muzeele din România și marchează un itinerariu complex, pornind de la colecția baroc a muzeului, trecând în prezent, prin picturile monumentale ale pictorului Gheorghe Fikl, și proiectând o posibilă versiune a viitorului baroc, într-un dark room experimentarium, un concept al artistei franceze Josepha Blanchet. 

Primul segment al expoziției „De la baroc la neo baroc”, organizată în cadrul proiectului Baroque II Urban, va aduce în prim plan moștenirea baroc a Timișoarei cu obiecte de colecție ale Muzeului de Artă din Timișoara și din colecția personală a familiei Herczeg. 

Al doilea segment al expoziției îl aduce în prim plan pe unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani, timișoreanul Gheorghe Fikl, într-un melanj inedit de istorie, artă și instalație digitală, reprezentând o aplicație a unei forme moderne de coagulare a trei dimensiuni importante ale dezvoltării orașului (trecut, prezent, viitor).

„Expoziția este, așadar, axa trecut-prezent-viitor și aduce în prim plan unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani, Fikl fiind unul dintre reprezentanții de top ai stilului neo-baroc. Lucrările lui Fikl se găsesc și în colecțiile private ale unora dintre cele mai importante case regale din Europa, chiar și în cea a Prințului Charles de Wales care deține două lucrări ale artistului. 

Prin acest proiect ne propunem să familiarizăm timișorenii cu un nou concept de sinergie a artelor, dar și să contribuim la creșterea imaginii orașului în candidatura sa la titlul de capitală culturală europeană, venind cu un mod special, inovator, am putea spune tridimensional, de percepție a artei contemporane de către publicul larg”, transmit organizatorii.

Expoziția „De la baroc la neo-baroc” se va desfășura la Muzeul de Artă din Timișoara, între 23 iulie și 23 septembrie 2016, iar mai multe detalii despre eveniment puteți găsiți pe site-ul www.baroqueurban.ro

Vernisajul expoziției va avea loc în 23 iulie, ora 19, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara. (A.B.)