Joi, 18 august, la Galeria „Helios” din Timişoara s-a deschis expoziţia de grup a artiștilor plastici din oraşul Csongrád (Ungaria).
Colaborarea dintre cele două orașe, Csongrád și Timișoara, datează din anul 1991, imediat după schimbările care au avut loc în centrul și sud-estul Europei. Situat într-o zonă pitorească a Ungariei, la confluența râurilor Criș și Tisa, orașul maghiar Csongrád adună în tabără, vară de vară, de peste 26 de ani, artiști plastici din Ungaria dar și din România, anul acesta fiind prezenți, din orașul Timișoara, artiștii plastici Gabriel Bodnariu, Viorel Cosor, Claudiu Toma, Alexandru Jakabházi și Tar Bela.
Expoziția deschisă la Galeria „Helios” din Timișoara a venit cu două zile înainte de Ziua Națională a Ungariei, 20 august, pe simezele şi stativele galeriei timișorene fiind expuse lucrările de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă a 16 creatori de frumos care trăiesc şi lucrează în oraşul de pe Tisa, Csongrád: Sándor Aranyi, Tamás Balla, László Csák, Sándor Dudás, Keve Kovács, Gyöngyi Lantos, Hunor Máté, István Máté, Nelli Szabó, Dóra Szepesi, Zsuzsanna Sztanó, Béla Tóth, Dávid Tóth, József Tóth Kovács, Csaba Ungor, István Luigi Varga.
În expoziţia deschisă la Galeria „Helios” din Timişoara sunt prezenţi creatorii de frumos care locuiesc şi lucrează în oraşul Csongrád şi nu cei care participă la lucrările taberelor, cei care sunt plecaţi din Csongrád, grupul întregindu-se cu câţiva artişti care au legături mai strânse cu acest oraş.
Cuvântul din deschiderea expoziției a aparținut președintelui Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timişoara, istoricul și criticul de artă Szekernyés János, la vernisajul expoziției oferindu-se cuvântul și viceprimarului orașului Csongrád, domnul Cseri Gábor, viceprimarului orașului Timișoara, domnul Farkas Imre, și președintelui Fundației Publice pentru Artă Plastică din orașul Csongrád, domnul Kecskés László.


În cuvântul domniei sale, viceprimarul orașului Timișoara, domnul Farkas Imre, a rostit: „Este un sentiment înălțător faptul că putem să admirăm lucrări de stiluri și percepții diferite ale artiștilor plastici din orașul Csongrád. După cum știți, în data 12 august am depus candidatura pentru Capitală Europeană a Culturii din 2021 și credem că avem șanse mari să o câștigăm. De aceea susțin și consider că este extrem de importantă o colaborare bazată pe beneficii reciproce, atât în cultură, cât și la nivel social. Vă doresc expoziție reușită și, vă rog, să vă simțiți ca acasă în orașul nostru”.
Din cuvântul rostit de viceprimarul Csongrád, domnul Cseri Gábor, redăm în cele ce urmează: „Pe această punte care a fost construită în anii 1990, am venit şi eu astăzi, dar nu numai astăzi, de foarte multe ori până acum, cu foarte multă mândrie. În clădirea acestei punţi un rol foarte mare revine domnilor Aranyi Sándor şi Szekernyés János, cărora le mulţumesc foarte mult pentru această punte care s-a ridicat între oraşele Timişoara şi Csongrád. Spun că am venit cu multă mândrie astăzi, pentru că i-am adus pe aceşti artişti care stau în spatele meu, care sunt, toţi, ori locuitori ai oraşului Csongrád, ori legaţi strâns de oraşul nostru şi, care v-au adus dumneavoastră, în acest spaţiu expoziţional central al oraşului, ceea ce se poate vedea şi cum se poate trăi arta în Csongrád. Nu este pentru prima oară când mă mândresc cu acest lucru, că vin aici, nu este pentru prima oară când vin aici şi, bineînţeles, sper să mai pot veni cu aceeaşi bucurie în suflet. Profit de ocazie să vă adresez invitaţia de a veni şi dumneavoastră, artiştii  pastici timişoreni, în cursul lunii noiembrie, la o expoziţie, un eveniment care se organizează în oraşul nostru şi unde vă vom primi şi noi cu aceeaşi ospitalitate şi căldură cu care ne-aţi primit, dumneavoastră, pe noi.” În continuarea discursului viceprimarului Csongrádului, domnia sa a transmis un mesaj artiștilor, mesaj început de la forța vitală a orașului, reprezentată de vița-de-vie care își are rădăcinile la o adâncime foarte mare în nisipurile Csongrádului, pentru a-și extrage seva vitală. „În analogie cu acest lucru, le doresc și artiștilor noștri să-și poată aduce în continuare contribuția artistică, extrăgându-și inspirația artistică din adâncimi foarte mari”, a spus Cseri Gábor. La finalul discursului domniei sale, viceprimarul oraşului maghiar a oferit viceprimarului Timişoarei o sticlă din vinul oraşului Csongrád, dar şi o carte de artă în care pot fi admirate cele mai frumoase creaţii ale artiştilor creatori de frumos din Csongrád, dorind „foarte mult succes” Timişoarei în obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, pentru că „acest ora merită această distincţie şi merită ca relaţiile dintre cele două oraşe să ajungă să aibă un nivel superior.” Albumul şi vinul au fost oferite de viceprimarul Cseri Gábor, preşedintelui U.A.P. filiala Timişoara, criticul de artă Szekernyés János.
În cuvântul său, președintele Fundației Publice pentru Artă Plastică din orașul Csongrád, domnul Kecskés László, a prezentat expoziția și pe cei 16 artiști care expun la Timișoara, rostind printre altele: „Ceea ce vedeți dumneavoastră în această expoziție este, de fapt, o secțiune a prezentului artei plastice din Csongrad (…). Prin artă, dincolo de relația sau de colaborarea din creația artistică, mi se pare foarte importantă adâncirea relațiilor interumane și aici poate își aduce contribuția, cel mai mult, acest oraș frumos de pe malul râului Tisa”. La vernisajul expoziței, președintele Fundației Publice pentru Artă Plastică din orașul Csongrád, domnul Kecskés László, a prezentat și un album de artă în paginile căruia se află peste 130 de artiști creatori de frumos din Ungaria, album ce conţine câte o fotografie ce reprezintă o creaţie realizată de aceşti artişti.
La începutul vernisajului şi după discursurile de inaugurare, László Csák (artist plastic care are lucrări în expoziţia galeriei timişorene) a susţinut un scurt concert instrumental, încântând numeroasa prezenţă cu câteva triluri liniştitoare şi melodioase. 


Curatorul expoziției este Aranyi Sándor, artist plastic care expune în Galeria „Helios” din Timișoara. În organizarea expoziției este implicată și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timişoara, lucrările expuse la galeria timișoreană putând fi admirate până în 2 septembrie 2016.

Fotografiile unor piese din expoziţie:

Tóth Béla - „Libertate netulburată”                                         

                 

Tóth Béla - „Viteazul cetăţii de hotar”

 

  Máté Hunor - „Dante şi Beatrice"

  Dóra Szepesi - „Figură cu variaţiuni III"

Tóth-Kovács József - „Nud stând în picioare”

Lantos Gyöngyi - „Cornul abundenţei” 

Aranyi Sándor - „Oraşul vechi Csongrád”

Cornel Seracin