Vineri și sâmbătă, între orele 19-4, în premieră, la Timișoara și Arad, galerii de artă contemporană și spații alternative își vor deschide porțile în cadrul evenimentului „Noaptea albă a galeriilor”, prezentând publicului expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane.

Proiectul, inițiat în București în urmă cu zece ani, de către Asociația Ephemair, își extinde anul acesta programul nocturn în galerii de artă, spații alternative, hub-uri creative și instituții culturale din alte nouă orașe. Astfel, alături de București, vor avea loc expoziții și evenimente dedicate artei contemporane în Timișoara, Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu și Târgu Mureș.

Printre galeriile din Timișoara partenere în proiect se numără „Calina”, Ambasada, „Calpe Gallery”, „Jecza”, „Helios”, Muzeul Consumatorului Comunist și Librăria „Cărturești” Mercy.

Noaptea Albă a Galeriilor a fost primul eveniment cultural nocturn din România după Noaptea Muzeelor și primul eveniment din țară care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști, reunind, printr-un program complex și dinamic, toate tipurile de manifestări artistice – pictură, desen, sculptură, grafică sau new media, fotografie, video, performance, muzică, dans, teatru, design etc. Evenimentul a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte. 

Anton BORBELY