Luni, 24 octombrie, în amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara va avea loc prezentarea filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, primul film vorbit în aromână (subtitrat). Cu acesta regizorul Toma Enache a obţinut, în 2013 şi în 2014, premii internaţionale pentru originalitatea subiectului pus în scenă şi pentru debut. De asemenea, pelicula sa a fost premiată la Festivalul de Film „Babel”, competiţie internaţională destinată filmelor vorbite în limbi minoritare, dialecte sau limbi pierdute.

De asemenea va fi prezentat si un documentar special intitulat „Armânii, de la fraţii Manakia la «Nu sunt faimos…»”, care a avut deja o proiecţie specială chiar la Festivalul International de film Manakia Brothers. De asemenea, a fost prezent și la Balkan Film&Food Festival din Pogradec, Albania.

Filmul face o incursiune în lumea aromânească, începând cu primele imagini din Balcani filmate de pionierii cinematografiei balcanice, armânii Milton şi Ianaki Manakia, şi terminând cu primul film din istoria cinematografiei vorbit în limba aromână: „Nu sunt faimos dar sunt aromân”.

Invitați sunt regizorul Toma Enache, prof. dr. Otilia Hedeșan, directorul Școlii Doctorale din cadrul UVT, prof. univ. dr. Vasile Frățilă. Amfitrion va fi Sorin Ciutacu.

Victor ENACHE