Luna noiembrie, dedicată Jazz-ului în Timișoara, se încheie la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, cu un concert acustic al trupei Tóth Evelin TrióM din Budapesta. Spectacolul va avea loc în marți, 29 noiembrie, în Sala Mare a teatrului, începând cu ora 19.

„Concertul trupei Tóth Evelin TrióM este meditativ, tulburător şi postmodern. Cei trei artişti îmbină jucăuş muzica lui Bartók Béla şi dadaismul, fado şi punk-rock-ul, elementele de muzică tradiţională şi jazz, contemporanul cu eternul. Prezenţa scenică şi întinderea vocală a lui Tóth Evelin este uimitoare, muzica de chitară a lui Csókás Zsolt este totodată o revelaţie teatrală şi muzicală, iar Szalai Péter cântă la tobe ca şi cum legile fizicii n-ar exista deloc. Această producţie este una totală. Cei doi muzicieni întreţin momentul cu o vitalitate nemaivăzută, iar Evelin, prin vocea ei, invocă un univers complet”, afirmă Rácz Mihály, critic muzical, cu privire la muzica formației maghiare.

Lidera grupului, Evelin Tóth, se ocupă cu muzica de aproape 20 de ani, fiind implicată în mai multe formaţii cu care a înregistrat câteva albume muzicale (Ektar Quartet, Rubai Trio). După absolvirea studiilor de canto clasic, s-a dedicat tehnicilor vocale „exotice” (stilul sud-indian, nord-african şi sefard), folosindu-şi propriul corp ca un instrument în improvizaţiile vocale. Vocea ei unică i-a permis să fie solistă în proiectul circului musical Hólyagcirkusz Társulat, câştigând premiul pentru cea mai bună voce la Festivalul Teatrelor Alternative din Szeged. În ultimii 10 ani a colaborat cu toboşarul Hamid Drake (SUA) şi cu compozitorul Erikk McKenzie (Norvegia). Ea poate fi auzită şi pe coloana sonoră a filmelor maghiare Végállomások (2006) regizat de Gábor Péter Németh, Clepsidra (2007) regizat de Szabolcs Tolnai, fiind autoarea muzicii din documentarul Szabadulóművész (2010) al reputatului Árpád Schilling. Periodic lucrează ca vocal coach pentru actorii din Ungaria

Tóth Evelin TrióM (Tóth Evelin, Csókás Zsolt, Szalai Péter) există din 2014 şi interpretază un melanj de ethno-jazz, fado, electric, rock. Concertul din Timişoara va fi o bună ocazie de prezentare a albumului „Maya” lansat în 2015, după care grupul va pleca în turneu în Italia.

Prețul unui bilet este de 20 de lei, respectiv 10 lei cu reducere și pot fi achiziționate de  la casieria teatrului între orele 16-19 sau prin www.biletmaster.ro.

 

Ioana NICOLESCU