Întregul proiect „CulturActivA” se înscrie în seria acțiunilor dedicate aniversării a 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, dar și în contextul desemnării Timișoarei drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, constând în vizionări de filme și dezbateri. Scopul proiectului se referă la familiarizarea și educarea, prin intermediul culturii, în spiritul valorilor Uniunii Europene, a unui grup țintă (elevi, studenți, publicul larg interesat). 

Despre contextul aplicării acestui proiect, principalul organizator, Europe Direct Timișoara, transmite: „Ne aflăm la puține zile de la prezentarea, de către Comisia Europeană, a «Cărții Albe – un ansamblu de reflecții și scenarii pentru viitorul Uniunii Europene UE 27». În următoarea perioadă, va urma un amplu proces de consultare cu privire la viitorul Uniunii, la care sunt invitați nu doar policitienii și liderii țărilor membre, ci și toți cetățenii Uniunii Europene. În acest context de pregătire a unor decizii majore care vor avea un impact profund asupra vieților a peste 500 de milioane de cetățeni, este esențial ca dialogul și cooperarea cu partenerii europeni să se intensifice în fiecare domeniu. Dacă la locul de muncă par să fie mai importante politicile Uniunii în domeniul economic, al pieței locurilor de muncă sau în domeniul social, atunci când ajungem acasă, în familie, când ne întâlnim cu prietenii - în timpul nostru liber - fiecare dintre noi face apel la bogata zestre a identității culturale și spirituale, unică pentru fiecare dintre națiile Europei”.

Proiectul intitulat „CulturActivA” – Zilele Filmului European se va desfășura pe parcursul a patru zile – 7 martie, 5 aprilie, 10 mai și 6 iunie, fiind destinat elevilor din școlile și liceele timișorene. Obiectivul acestui proiect țintește intrarea elevilor în contact cu poveștile Europei, prin film. Indiferent de genul filmului care se proiectează, fie că este comedie, animație, documentar sau istoric, se vizează o sinteză a complexelor informații despre societate, despre preocupările, provocările, dar și bucuriile pe care le trăiesc cetățenii europeni din alte țări, aceste proiecții fiind un punct de plecare pentru un dialog cu invitații speciali (reprezentanți ai corpului diplomatic și membrii echipei Europe Direct Timișoara). În ziua de 10 mai se va proiecta un film pentru publicul larg. 

Lansarea proiectului „CulturActivA” – Zilele Filmului European va avea loc marți, 7 martie 2017, ora 10, în Sala Studio Art din Casa Artelor din Timișoara (strada Episcop Augustin Pacha nr. 8), evenimentul fiind organizat de Centrul de Informare Europe Direct Timisoara – Fundația Student Plus, împreună cu Instituția Prefectului Județul Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Asociația Corp Consular Timișoara, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara și Centrul Cultural German Timişoara, Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara, Consulatul Onorific al Franței la Timișoara și Institutul Francez din Timişoara, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara, Consulatul Onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Timişoara.

Programul Zilelor Filmului European – „CulturActivA”:

7 martie - Ziua filmului sârbesc & Ziua filmului olandez;

5 aprilie – Ziua filmului spaniol;

10 mai – Ziua filmului german & Ziua filmului italian;

6 iunie – Ziua filmului francez.

Cornel Seracin