Proiectul de colecție a filmelor de pe rafturile Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” a scos seara trecută, la Secția de Artă a instituției, un nou film pentru public. După ce a fost adusă în prim-plan personalitatea poetului Șerban Foarță, prin „ȘerbAnno Domini”, joi seară, maestrul Popa Popa's a fost prezentat publicului.

Despre acest film și despre proiect, maestrul Popa Popa's ne-a declarat: „Este legătura dintre divinitate și artist, în momentul în care se cercetează sufletul omului. Este ceva care e bine să fie cunoscut de fiecare, pentru că nu sunt mulți artiști care fac acest lucru. Ce am făcut noi în acest film este o premieră mondială. Prin acest film, realizatorul a știut să intre în rezonanță cu mine, pentru că a stat de vorbă cu mine și a știut ce întrebări să pună și a știut ce să spună și unde să meargă”.

Ideea acestui proiect aparține directorului Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, prof. Tudor Crețu, care ne-a declarat: „Am început deja să facem o serie de portrete pentru personalități definitorii ale Timișului și ale Banatului. E vorba de a realiza un fel de documente, portrete audio-vizuale, care să rămână și în care personajele, subiecții, să se prezinte și să se reprezinte, să-și dea o măsură cât mai originală, unică, tocmai în ideea că o bibliotecă nu doar administrează documente, cumpără cărți este și generator de cultură, prin produsele pe care le face, prin evenimentele pe care le organizează”.

Filmul proiectat s-a numit „Popa's. Zoom-uri” și este unul dintre cele mai consistente și inedite portrete ale marelui caricaturist timișorean, mâhnit, în seara de lansare a filmului, pentru faptul că, după ce s-a reîntors în România, dintr-un turneu în Spania, unde a stat de vorbă cu Regele Spaniei, Felipe al VI-lea și prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, Poliția Locală l-a invitat să depună o declarație din cauza faptului că are în curte câini care ar deranja liniștea publică, astfel, spune maestrul, „mi-am adus aminte că am ajuns în România. Imbecilitatea noastră pusă în spinarea celebrilor Polițiști Comunitari. E bine! E foarte bine! Mă lasă fără niciun fel de alte comentarii”.

Cornel SERACIN