Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, „Teszt”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, a ajuns la ediția aniversară cu numărul zece. Astfel, în intervalul 20-28 mai, timișorenii vor putea lua parte la nenumărate spectacole, pregătite special pentru evenimentul din acest an. De asemenea, prefațând programele Capitalei Culturale Europene 2021, anul acesta festivalul cuprinde nu numai spectacole din regiune, ci și din locuri mai îndepărtate din Europa. Mai exact, pe scenele festivalului se vor desfășura 30 de spectacole din 16 țări.

„TESZT își propune să ajungă la toți spectatorii, indiferent de naționalitatea lor. De aceea, programul  include o mare varietate de spectacole în ceea ce privește formatul sau tipul propus. De la performance-uri intime, în format de unu la unu, la cele care folosesc specificitatea locului și producții solo, la formate mai clasice, concepute pentru studiouri sau scenă mare, de la teatru documentar și performance multimedia la concerte și spectacole de dans desfășurate în aer liber - în această diversitate toată lumea va putea găsi ceva care să-i fie pe plac. 

Timp de mai mult de o săptămână, spectatorii și participanții la festival sunt invitați să locuiască în oraș, să pedaleze într-o hidrobicicletă pe Bega alături de performeri, să călătorească prin spațiu și timp, să-și evalueze datoriile și să asculte concertul unui performer celebru în întreaga lume. Și pentru această a zecea ediție este menținut scopul de a prezenta cele mai importante aspecte sociale, acordând o atenție deosebită gesturilor de inventariere și rezumare. În mod similar, cele mai multe dintre spectacolele prezente în program abordează subiecte precum amintirile, respectiv triada trecut-prezent-viitor, cu reflecții asupra sinelui, confesiunile artiștilor despre ei înșiși și munca lor devenind elemente recurente ale spectacolelor”, transmit organizatori ai festivalului.

Lista artiștilor invitați  include regizori și performeri din diverse genuri artistice și cu estetici speciale, printre cei mai relevanți artiști ai scenei actuale dar și artiști din tânăra generație.

Prețul biletelor pentru spectacolele invitate este de 30 și 20 de lei lei, respectiv 15 și 10 lei cu reducere. La fel ca în anii trecuți, spectatorii pot achiziționa abonamente de festival: TESZT200 cu 200 RON, sau TESZT100 la prețul redus de 100 RON, care include 10 spectacole invitate. Abonamentul TESZT5 oferă acces la cinci spectacole şi poate fi cumpărat cu 100 lei, respectiv 60 de lei pentru elevi, studenți, pensionari și posesori KULT CARD. Abonamentul include 5 spectacole la Sala Mare, la alegere.

Ioana NICOLESCU