La cinci ani de la prima ediţie, Simpozionul Internaţional de Artă „Stefan Jäger”, de la Jimbolia, se prezintă publicului iubitor de artă, într-o expoziţie aniversară amplasată în spaţiului destinat artei contemporane din galeria „Calpe”, Timişoara. Pe simezele galeriei sunt expuse lucrările realizate de artiştii plastici participanţi la acest simpozion internaţional, aici regăsindu-se opere de artă realizate de-a lungul celor cinci ediţii.
Anul acesta, Simpozionul Internaţional de Artă „Stefan Jäger” de la Jimbolia, s-a desfăşurat în localitatea bănăţeană, în perioada 14-24 iunie, aici participând artişti plastici din întreaga Europă, printre care amintim, Charlotte Guitard (Franţa), Delphine Manet (Franţa), Gerd Messner (Germania), Vicky Vlachogianni (Grecia), Sofia Vlachogianni (Grecia), Dariusz Przewięźlikowski (Polonia), Costin Brăteanu (România), Béla Tar (România), Sorin Nicodim (România), Lena Khvichia (Lituania) etc.
Atelierul unde au lucrat, cot la cot, artiştii participanţi, a fost amplasat pe locul în care, odată, se afla fabrica de ţiglă şi cărămidă a familiei Bohn. În momentele de relaxare, artiştii au vizitat oraşul Jimbolia, muzeele existente aici, dar au făcut şi o incursiune în localitatea sârbă Kikinda, vizitând aici fabrica de ţiglă şi cărămidă a familiei Bohn, în localitatea din ţara vecină clădirea acestei fabrici păstrându-se încă.
Simpozionul Internaţional de Artă „Stefan Jäger” promovează arta prin colaborare şi schimbul de idei, fiind coordonat de artistii plastici Costin Brăteanu si Béla Tar.
Evenimentul artistic a început să se desfăşoare în localitatea Jimbolia, în anul 2013, proiectul fiind demarat de artişti plastici, în parteneriat cu Primăria Jimbolia, cu Societatea de caritate Blythswood România, Filiala Banat. Curatorii acestui simpozion sunt Costin Brăteanu şi Béla Tar. Până la această a V-A ediţie, tabăra a adunat 52 de artişti plastici din mai multe ţări ale globului (Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Cipru, Rusia etc.). Directorul Onorific al Simpozionului este domnul Kaba Gábor, fost primar a oraşului Jimbolia, această adevărată tabără de creaţie artistică din localiatatea bănăţeană, fiind susţinută şi de numeroase galerii din Timişoara („Helios”, „Pygmalion” etc.) şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.
Numele Stefan Jäger este reprezentativ pentru comunitatea din Jimbolia. Pictorul șvab este considerat unul dintre cei mai mari artiști din Banat de la începutul secolului al XX-lea.
La vernisajul expoziţiei, preşedintele societăţii de caritate Blythswood România, filiala Banat, Adrian Popa, a reamintit condiţiile grele de viaţă ale pictorului şvab, Stefan Jäger, „uneori nu putea să-și plătească prânzul, și cineva din cantină îi plătea prânzul. Dar niciodată nu și-a abandonat proiectul. A rămas un fel de antropolog, etnolog și documentarist. Toate lucrurile acestea se reflectă în picturile lui. Indiferent cât de greu i-a fost, și-a urmărit mai departe vocația. Așa să faceți și voi! Vă mulțumesc, încă odată, pentru că ați venit!”
Spre deosebire de anul trecut, când tabăra s-a desfăşurat în luna aprilie, anul acesta evenimentul a avut loc în iunie, iar asta pentru două motive; în primul rând, unul din curatori, Costin Brăteanu, a fost invitat în luna aprilie să participe la un simpozion internaţional de artă, în Franţa, iar în al doilea rând, organizatorii acestui simpozion au dorit ca artiștii participanți să beneficieze de avantajul apelor termale care sunt la Jimbolia, ștrandul local oferindu-le sprijin, intrare gratuită pentru a beneficia de apa termală cu efecte terapeutice, efecte benefice pentru organism.
Expoziţia aniversară dedicată celor cinci ani de la înfiinţarea Simpozionului Internaţional de Artă „Stefan Jäger” de la Jimbolia, a fost prezentată de prof. Călin Chincea, critic de artă, domnia sa rostind: „Este una dintre cele mai mari și cele mai importante expoziții care a avut loc în Timișoara, cu un număr foarte mare de artiști, cu o bucurie a tuturor de a se descoperi unul pe celălalt. Vezi o lume în care omul trăiește emoțiile și durerea, dar nimic nu este mai înălțător decât retransfigurarea acestei suferințe înaltă, în iubire, în dăruirea a ceea ce există emoțional în această lume, pentru toată lumea. O împărtășire a sentimentului că exiști în această lume, așa cum ea este dată, o împăcare cu sine. Aceasta este și acest «meeting» al atâtor personalități din toată lumea și din România, artiști importanți de peste tot, în care se aduce acest mesaj al unei Europe Unite prin artă, al unui sentiment de solidaritate umană prin ceea ce are omul mai de preț, Iubirea, Ideea, Comunicarea și, în ultimă instanță, Pacea”.
Tânăra artistă franceză, Charlotte Guitard, s-a aflat, cu ocazia acestui Simpozion Internaţional de Creaţie Artistică, pentru prima dată în România. Charlotte a avut amabilitatea să acorde o scurtă declaraţie săptămânalului Timişoara, rostind următoarele: „Sunt pentru prima dată în România și este o foarte plăcută experiență. A fost o plăcere pentru mine să fiu alături de ceilalți colegi artiști participanți în proiect. M-am simțit foarte bine! Am petrecut o perioadă foarte faină în România. Totul a fost foarte bine organizat și am rămas cu o impresie foarte bună despre această tabără de creație. Am încercat să redau pe pânză, ceea ce am simțit în interior și ofer posibilitatea fiecărui privitor să interpreteze ceea ce am realizat eu pe pânze. Pentru anul viitor, nu am un plan exact, dar mi-ar face plăcere să revin aici, în România și să întâlnesc oameni interesanți”.
Printre numele artiştilor plastici care au lucrările în expoziţia aniversară de la galeria „Calpe”, amintim, Songul Etsatici, Delphine Manet, Elisabeth Ochsenfeld, Tasi Ioan, Alex Baciu, Dragoljub Firulović Firul, Charlotte Guitard, Costin Brăteanu, Smaranda Moldovan, Béla Tar, Carmen Bayer, Florina Gaşpar, Pascale Nesson, Nadide Acar Karaca, Dimitar Velichkov, Margot Paris, Sofia Vlachogianni etc.
Despre expoziţia aniversară, curator Béla Tar a declarat: „Dorința noastră este ca lumea să vadă evenimentul respectiv. E totuși, un eveniment aniversar, e vorba de 5 ediții, de 5 tabere cu mai mult de 50 de persoane, artiști din toată lumea. Prin realizarea acestei expoziții, am dorit ca vizitatorul să poată viziona lucrările, să se bucure de aceste lucrări care sunt în felul lor diferite, de stiluri diferite, de tehnici diferite, de mentalități. Oamenii vin din diferite culturi, din toată lumea, și în sensul acesta mi se pare ceva foarte reușit, cu un mesaj foarte bun pentru iubitorii de artă din Timișoara. Legat de stil, găsim aici toate tehnicile care țin de pictură, toate tehnicile posibile”.
În cadrul acestui Simpozion Internaţional, artiştii plastici participanţi sunt invitaţi să îşi aleagă teme inspirate din operele pictorului şvab din Banat, Stefan Jäger, evenimentul artistic ce se desfăşoară de cinci ani la Jimbolia reprezentând şi un moment prin care participanţii cinstesc memoria artistului bănăţean.
Referindu-se la expoziţia retrospectivă, dar şi la ediţia din acest an a Simpozionului, curator Costin Brăteanu a rostit următoarele: „În urma acestei retrospective, a vizionării lucrărilor, tabăra a crescut. Acestă ediție a fost foarte frumoasă. Artiștii au colaborat, a fost totul foarte coerent, nu au existat tensiuni, toată lumea a fost extrem de entuziastă, plină de energie și, încă nu știm dacă o vom perpetua în luna iunie sau dacă o păstrăm în luna aprilie, dar ne-ar face plăcere să avem sprijinul primăriei Jimbolia și să putem merge în continuare la băile termale, dacă se poate”.
Artiștii participanţi la cea de-a V-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Artă şi Creaţie Artistică „Stefan Jäger", Jimbolia 2017, au realizat, pe perioada desfăşurării evenimentului, câte două opere de artă, care vor fi donate societăţii de caritate Blythswood România, filiala Banat și primăriei oraşului Jimbolia, fiind expuse în cadrul expoziţiei aniversare.
Expoziţia poate fi vizitată la Galeria „Calpe”, str. Hector nr. 1 (Bastion Theresia), Timișoara, până în 13 iulie.


Cornel Seracin