Tânăra artistă vizuală timișoreancă Oana Stoian deschide sezonul de toamnă la Casa Artelor din Timișoara, Galeria „Pygmalion” găzduind, timp de două săptămâni, expoziția „Ecce Homo”, o expoziție de fotografie aflată oarecum „la limita fotografiei”. 

Oana Stoian încearcă să aducă în prim-planul privitorului alienarea individului mileniului în care trăim, o alienare care o îngrijorează pe artistă. Prin lucrările expuse, își propune să problematizeze această situație, determinând privitorul să intre într-un dialog filosofic existențial cu fotografiile

prezente pe simezele galeriei. 

La vernisajul expoziției, în cuvântul de prezentare, prof. Gheorghe Șfaițer a rostit următoarele: „Oana își sintetizează, își concentrează și se fixează pe un anumit tip de procedeu pe care-l încearcă și-l experimentează, și-l diversifică, și-l explorează perpetuu. Important e să vedem care sunt particularitățile acestui gen de expresie fotografică. Este fotografie, dar fotografia este puțin la limita fotografiei”. Explicând titlul expoziției, profesorul Șfaițer a spus: „Ea preia un sens extrem de încărcat de religios, pe care-l extrapolează, îl duce dincolo, în înțelesul în care ne arată: «Acesta este Omul!»”. 

Oana Stoian a fost selectată anul trecut printre finaliștii celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards, fiind clasată în primii zece cei mai buni fotografi la categoria „Staged”. 

În încheierea prezentării expoziției, prof. Șfaițer a conchis: „Oana rămâne în registrul filosofic existențial, puțin deprimabil, dar este o poziție fascinantă pentru că nu se adresează atât de mult spiritului, spiritului fascinant sentimental, ci rațiunii. Ea face un recurs la rațiune și ne îndeamnă să medităm. Aceste lucru este fascinat și o felicit pentru persistența ei!”. 

Expoziția „Ecce Homo” poate fi vizitată la Casa Artelor, Galeria „Pygmalion”, până în data de 13 septembrie 2017.

    

Cornel Seracin