Eveniment special în programul colateral al bienalei de artă contemporană ArtEncounters 2017. Visul de a avea propria casă este foarte răspândit. Dorința de a construi ceva care dăinuie, pentru sine și pentru copii, reprezintă în multe țări țelul agoniselii pentru familiile și cuplurile tinere. O casă poate să însemne însă mult mai mult decât „acasă”. Casele construite de migranții români în țară sunt în primul rând semne vizibile ale succesului, hărniciei și ascensiunii sociale a proprietarilor, plecați din cauza situației economice din satele natale pentru a lucra în străinătate. Pentru proprietari ele reprezintă în același timp un stil de viață modern, occidental și o nouă estetică.

Acestea au fost ideile care au stat la baza organizării expoziției „Minunata lume nouă - Case ale migranților români”, expoziție ce prezintă exemple de case din trei regiuni din nordul României – Țara Oaşului, Maramureş şi Bucovina – precum și contextul lor economic și social. „Minunata lume nouă” îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boomului din construcţii, ilustrând consecințele acestora asupra satelor și peisajului cultural.

O mare parte din fotografiile expoziției sunt realizate de fotograful Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuț Dulămiță, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaș, Amelia Tue, Ciprian Vațe.

Vernisajul expoziției curatoriate de Beate Wild și Raluca Buțincu Betea va avea loc joi, 12 octombrie 2017, ora 19.00, iar vizitatorii vor fi așteptați zilnic, până în 5 noiembrie 2017,  în incinta Iulius Mall Timisoara, la etajul 1, lângă Librăria Cărturești. 

La închiderea expoziției, sâmbătă, 4 noiembrie 2017, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn va avea loc, de la ora 10.00, workshopul internațional în limba engleză: „Transnational Migration and its Consequences in Southeastern Europe”.  Workshop-ul aduce împreună specialiști din diferite domenii, care vor discuta subiecte precum aspectele transnaționale ale emigrației din România, Serbia și Croația, simboluri ale succesului și ale statutului social, casa de vis și viitorul regiunilor depopulate ca urmare a fenomenului migrației.

Proiectul este organizat de Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene din Berlin, Institutul Cultural Român și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, în colaborare cu Art Encounters, Iulius Mall Timișoara, Forumul Democrat al Germanilor din România și Librăriile Cărturești Timișoara și finanțat din Timbrul Arhitecturii, de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien și Institutul Cultural Român din București.

Delia GRIGORE