Pictorul bănățean Ștefan Szönyi s-a născut în anul 1913, în localitatea timișeană Banloc și s-a format, în anii interbelici, la școala de artă plastică din Banat (Lugoj, Timișoara) și Europa (Paris). În anii interbelici, Ștefan Szönyi a fost atras de teme biblice și a semnat câteva compoziții expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum și un șir de portrete romantico-mistice („Sfântul Sebastian”, seria de „Profeți”, „Apocalipsa”). Între anii 1940 și 1942, Ștefan Szönyi a realizat fresca monumentală din sala festivă a Școlii orășenești de meserii din Timișoara, ce fusese inaugurată în 1900. Fresca are 15 metri lungime și patru metri lățime și a fost restaurată în anii ’80. După al doilea război mondial, pictorul Ștefan Szönyi s-a stabilit la București, unde se va afirma ca un pictor de nivel național și internațional. În anul 1966 Ștefan Szönyi a revinit în urbea de pe Bega cu proiectul mozaicului pentru Universitate. În decembrie 1967, pictorul Ștefan Szönyi a răpostat întru Hristos, expoziția ce se va deschide marți, 12 decembrie 2017, la Muzeul de Artă din Timișoara, va avea menirea să reamintească publicului iubitor de artă parcursul artistic al pictorului, mărturie a unei traiectorii umane și artistice fascinante, la 50 de ani de la decesul maestrului.

„Sper ca această expoziție să reprezinte o ocazie pentru ca publicul iubitor de artă să aprecieze şi să resitueze creația lui Ștefan Szönyi, să redescopere simbioza între perfecțiunea arhitecturii operelor sale - adesea adevărate parabole interesant de descifrat - şi substratul lor filosofic sau social”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Anca Szönyi Thomas, fiica artistului și curatoarea expoziției.

Expoziția ce conține lucrările pictorului Ștefan Szönyi este intitulată „Monumental” și va fi vernisată de la ora 18, la Muzeul de Artă Timișoara. Expoziția prezintă în premieră lucrări ale artistului provenind din colecții private și va fi deschisă de prof. univ. dr. Victor Neumann, director Muzeul de Artă Timișoara.

„Ștefan Szönyi este unul dintre artiștii celebri ai României care s-au format și s-au afirmat în mediul social-cultural al Timișoarei interbelice. Pentru cei ce vor să înțeleagă opera sa este de dorit s-o contextualizeze, mai precis s-o asocieze atmosferei sociale și intelectuale a unui oraș care în preajma celui dintâi război mondial și mult timp după aceea a fost considerat singurul experiment reușit al politicilor iluministe ale Europei Centrale. În biografia, educația, gândirea și arta lui Szönyi se regăsesc moștenirile multiplu codate ale Mitteleuropei. Adică, tot ceea ce a dat un contur și o identitate inconfundabile Banatului Timișoarei”, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă, prof. univ. dr. Victor Neumann, director Muzeul de Artă, Timișoara.

Expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara poate fi vizitată din momentul deschiderii, până în 20 februarie 2018, de marți până duminică, între orele 10-18, cu ultima intrare la casieria muzeului la ora 17.30.

Cornel Seracin

Foto: Muzeul de Artă, Timișoara