Pentru că întregirea Regatului României, odată cu 1 Decembrie 1918, a fost şi va rămâne una dintre cele mai sublime pagini din istoria Patriei şi, pentru că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la trecerea întru eternitate a muzicianului bănăţean Tiberiu Brediceanu (n. 1877 – d. 1968), studenţii din anul 1, 2 şi Master, anul 2, secţia Canto, de la Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, clasa lect. univ. dr. Silvia Sorina Munteanu, au marcat cele două momente printr-un concert vocal-instrumental, susţinut sâmbătă, 10 martie, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara.
Programul muzical a fost organizat de Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara, în colaborarea cu Muzeul de Artă şi cu Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor.
De-a lungul spectacolului, au interpreta piese muzicale din creaţia compozitorului Tiberiu Brediceanu, studenţii, Victor Aciocîrlănoaei, Luiza Albeşteanu, Gábor Róbert András, Iosia Balteş, Renate Binkitsch, Iustin Călin, Andrei Dărău, Constantin Dionisie, Alexandra Fărăgău, Emanuele Nori, Ioan Toma. Printre piesele interpretate, enumerăm, „Bagă, Doamne, luna-n nor!”, „Frunză verde, frunzuliţă”, „Cine m-aude cântând”, „Cât e muntele de înalt”, „Bădişor depărtişor”, „S-a dus cucul de pe-aici” etc.
Spectacolul muzical s-a intitulat „Nestemate muzicale bănăţene”. Pregătirea muzicală a spectacolului a fost asigurată de lect. univ. dr. Silvia Sorina Munteanu, iar acompaniamentul la pian a aparţinut asist. univ. dr. Victor Andrei Părău.
Tiberiu Brediceanu a fost unul dintre muzicienii bănăţeni de renume, descinzând dintr-o veche familie românească cu preocupări cultural-artistice naţionale. Tiberiu Brediceanu a continuat tradiţia strămoşilor de aducere în prim-plan a valorilor spirituale autohtone şi s-a afirmat ca folclorist, compozitor, muzicolog, critic muzical, dar mai ales ca organizator al mişcării muzicale din prima jumătate a veacului XX, când s-a impus ca un reprezentant de seamă al şcolii naţionale româneşti. De numele său rămân legate o seamă de înfăptuiri cu rezonanţă şi semnificaţie artistică, cum ar fi fondarea Operei Române, Teatrului Naţional şi Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj Napoca, Conservatorului „Astra” din Braşov, orchestrei Operei Române din Bucureşti, Arhivei fonogramice din Bucureşti etc.
Tiberiu Brediceanu a participat, alături de alţi muzicieni, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918, fiind delegat de Braşov. De remarcat că, dintre cei 1.228 de români care s-au aflat, în urmă cu 100 de ani în orașul Unirii, Alba Iulia, 94 erau cărturari braşoveni, iar Tiberiu Brediceanu a fost unul dintre ei.


Cornel Seracin