Dr. Eiichi Tosaki este un artist, istoric de artă și filosof. S-a născut în Osaka, Japonia. S-a mutat în Australia în 1996. A dezvoltat Desenul de Coordonare Bimanuală (BCD) timp de 30 de ani și este profesor afiliat de Artă și Design la Universitatea Monash și la Centrul Național de Cercetare a Îmbătrânirii, Melbourne, Australia. A predat pe scară largă istoria artei, teoria artei, filosofia, religia, animația, cultura japoneză și arta practică. De asemenea, are multe publicații despre istoria artei, filosofia și cultura japoneză în Australia și S.U.A.

Marți, 13 martie, cu începere de la ora 18, profesorul japonez va susține la Studio „Artouching” (Peneş Curcanul, Nr. 4-5, Et. 1, Ap. 30, Timisoara, Romania 300124), trei ore de cursuri gratuite în care va preda desen coordonat bimanual. 

„Coordonarea bianuală utilizează simultan ambele mâini pentru a desena compoziții asimetrice pe suprafața 2-D. BCD vă aduce în mediul incontrolabil-controlabil. Acesta este un mod nou (și în același timp foarte vechi) de căutare a formelor necunoscute. Este un ritm vizual pur și o generare compozițională per se. Ea depășește semantica, împotriva profesionalismului și dincolo de domeniul artelor. Este între desen și muzică ca o întruchipare a curgerii pure. Tu, ființa ta cu ambele mâini vei deveni o mașină abstractă. Tot ce trebuie să faci este să te Familiarizezi cu aceasta (prin practică), să o Reiterezi, să o Memorezi, să o Modifici, să o Răstorni și să o Ridici la un nivel superior”, au transmis organizatorii evenimentului.

Cei ce doresc să participe la acest curs, sunt invitați să aducă două creioane (de exemplu 2B) și foi de hârtie (cu cât mai mare cu atât mai bine, un caiet de schițe mare este și mai potrivit). În timpul cursului vor fi furnizate un număr de coli de hârtie și creioane. Participanții la acest curs nu trebuie neapărat să aibă cunoștințe de desen. 

„Am dezvoltat propria mea înțelegere a desenului bi-manual în contextul practicii în studio, lucrând inițial în tehnici convenționale peste 30 de ani. Scopul este de a genera o varietate de configurații sau modele în funcție de numărul de tușe / sunete, care sunt interpretate și analizate ca forme de structură ritmică. Este un desen pur, în sensul că este el însuși non-referențial, gestual, non-pictorial, non-semantic, reprezentând fluxul însuși, împotriva formei. Este ritm pur «Do Zen» sau meditație activă zen”, a spus dr. Eiichi Tosakii.

Printre obiectivele propuse participanților la acest curs, enumerăm, crearea propriilor compoziții de desen bimanual, antrenarea ambelor părți ale creierului + masajul Corpului Calos, recuperarea echilibrului în societatea noastră bazată pe o mână dominantă, obținerea statutului de membru al Societății BCD etc.

Mai multe informații despre acest evenimnet, doritorii pot afla accesând: www.facebook.com/events/2028868450721861/.

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/artouching