„Lumina Florilor de Paști”, expoziție de icoane bizantine, a fost inaugurată sâmbătă, 24 martie, la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, alături de Primăria Municipiului Timișoara și Atelierul de Pictură Bizantină „Buna Vestire”.

Această expoziție a ajuns, anul acesta, la cea de-a patra ediție, desfășurându-se, la fel ca în edițiile precedente, în preajma Sărbătorilor Pascale. La fel ca în edițiile precedente, alături de organizatori au fost mai multe școli și licee din Timișoara și din județul Timiș, Liceul „William Shakespeare” din Timișoara, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, Liceul Teoretic din Gătaia, respectiv Școala Gimnazială din Birda și Sânandrei.

Creațiile realizate pentru această expoziție dau frumusețea ei, prin expunerea lor promovându-se atât icoanele realizate pe parcursul unui an de zile de elevii școlii și grădiniței ortodoxe (iconar coordonator al atelierului de iconografie al școlii ortodoxe este Eva Sarga), ai Atelierului de Pictură (Minerva Cîmpean coordonează activitatea Atelierului), ai școlilor partenere, dar și cele 45 de icoane pe sticlă premiate în cadrul Atelierului-Concurs „Icoana, Poartă spre Rai”, organizat de Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” la sfârșitul lunii ianuarie 2018, concurs la care au participat 198 elevi de la 24 școli din județul Timiș. 

Sufletul acestei expoziții este maica Nicoleta, muzeograf al Muzeului Catedralei Mitropolitante. În cadrul vernisajului, maica Nicoleta a rostit gândul său adresat celor prezenți, potrivit căruia, „tinerii iconari să se închine cu apreciere icoanei din sufletul părinților și dascălilor lor, icoanei din sufletul lor și icoanei țării în care s-au născut”.

Programul evenimentului a cuprins momente artistice susținute de elevii clasei a III-a, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, coordonați de prof. Mariana Mera, de poetul Sandu Chiu, de prof. de Canto Marinela Chircă de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” și, nu în ultimul rând, de un grup coral al A.S.C.O.R. Timișoara.

În cadrul vernisajul, despre rolul icoanei și depre expoziție, au vorbit Codruța Măgurean, de la Biroul de Organizare Evenimente a primăriei municipiului Timișoara, Ioana Popescu, director de promovare la Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, teologul Caludiu Răducu, dr. Gabriel Kelemen, critic de artă și scriitorul Ion Marin Almăjan, domnia sa apreciind tinerii iconari și interpreții care au susținut momentele artistice și s-a declarat încrezător în viitorul creștin al neamului românesc. 

Copiii au primit, din partea primăriei municipiului Timișoara, pachețele cu dulciuri, în semn de apreciere a muncii lor.

Expoziția reunește peste 150 de icoane și poate fi vizitată până pe 24 aprilie, la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

   

Cornel Seracin