În organizarea Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în parteneriat cu galeria vieneză „12-14 Contemporary”, se va inaugura miercuri, 4 aprilie, cu începere de la ora 18:30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, expoziția „Noima (15 anni) sul muro”, semnată de componenții grupului.

Expoziția de la Veneția se înscrie în rândul evenimentelor ce au fost anunțate pentru acest an și în alte orașe din Europa, evenimente ce marchează 15 ani de activitate ai grupului „Noima”.

„Noima (15 anni) sul muro” este rezultatul unui parteneriat între curatorul Cristian A. Damian (IRCCU, Veneția) și curatorul Denise Parizek („12-14 Contemporary”, Viena).

Lucrările selectate pentru a fi parte din această expoziție, aduc în atenția publicului secvențe de proiecte personale, cercetări recente alăturate unor lucrări realizate pe parcursul celor 15 ani de când gruparea activează.

Grupul „Noima” a fost întemeiat în 2003 în zona de vest a României. Fondatorii grupării sunt formați în școala de pictură timișoreană, la finele anilor ’90, în atelierele coordonate de pictorul Constantin Flondor – invitat să expună alături de foștii săi studenți în Veneția. „Noima” înseamnă, întâi de toate, un atelier colectiv de pictură, deschis adesea altor medii de exprimare – video, fotografie, instalație sau performance.

Debutul „Noima”, în 2003, este legat de plein air (în natură). „Noima” păstrează în ani dialogul cu lucrurile văzute, studiul în natură. Oricare ar fi fost în timp proiectele grupării, lucrul în plein air rămâne sursa de documentare, dar și subiect în sine. Multe dintre acțiunile grupării din ultimii ani se sprijină pe experiența studiului de observație al realității înconjurătoare: Outside in. Cu timpul însă, expozițiile „Noima” devin adesea alcătuiri ce însumează preocupări de atelier ale membrilor grupării sau ale unor colegi invitați, lucrări provenite din căutări mai degrabă personale. „Noima” numește generic aceste compuneri: Inside out.

„Noima (15 anni) sul muro” va include și lucrări din anii 2000 semnate de Sorin Neamțu și Sorin Oncu, doi dintre fondatori ce au părăsit ulterior grupul. Expoziția ce se va inaugura în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția se înscrie în linia Inside Out a grupării compusă în prezent din cinci membrii activi în Europa și S.U.A. (Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu, Dan Gherman).

„Noima (15 anni) sul muro” rămâne deschisă pentu vizitare, până pe data de 27 aprilie 2018 în Mica Galerie a IRCCU Veneţia, Cannaregio 2212 - 30121 Veneţia.

Cornel SERACIN