Sosirea sărbătorilor pascale nu rămâne nemarcată la studio „Artouching”, tradiția paștelor găsindu-și locul în activitățile ce vor avea loc în Săptămâna Mare, în spațiul de artă amintit.

Așadar, în Săptămâna Mare, invitații în studio sunt îndemnați să ia parte la un atelier creativ pentru încondeiat ouă cu ceară, pentru această activitate, organizatorii îndemnând participanții să împistrească ouăle, mai întâi „cu inima curată, iar apoi cu mâinile și vopseaua”.

„Dorim să împărtășim cu voi tehnica pictatului cu ceară, pe care am învățat-o la rândul nostru de la femeile din satul Drăgoteni. Acestea sunt adevărate maestre în această tehnică și în păstrarea tradiției. Pentru ele împistritul ouălor este un adevărat ritual, care începe cu o cruce și un moment de rugăciune, iar în timp ce pictează, femeile meditează la viața lui Iisus. Rezultatul acestui proces este unul impresionant, iar simbolul pictat este unul care reflectă harul Divin. Sunt folosite motive religioase, astrale sau vegetale și astfel oul devine în mâinile lor un simbol al vieții sau chiar al întregului univers. Am învățat de la femeile din Drăgoteni că pentru a respecta obiceiul creștin, ouăle sunt desenate cu ceară, iar apoi sunt vopsite doar în roșu, astfel simbolismul lor inițial fiind păstrat intact”, transmit organizatorii evenimentului.

Atelierul creativ pentru încondeiat ouă cu ceară se va desfășura joi, 5 aprilie între orele 18 și 21 la studio-ul „Artouching” (Splaiul Peneș Curcanul, Nr. 4-5, et. 1, C. 30 / cu intrarea prin Fabrica Azur). Participanții la acțiune sunt invitați să fie prezenți în atelier cu ouă gata fierte, vopsirea lor urmând să aibă loc aici.

Cornel Seracin